Luka Beograd dobila spor sa gradom

Viši sud u Beogradu je doneo rešenje kojim je treći put odbačen zahtev za uknjižbu Grada na zemljištu oko Luke Beograd.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 31.08.2010.

15:57

Default images

Preduzeće Luka Beograd sada je jedini nosilac prava korišćenja 117 hektara na obali Dunava, tvrde vlasnici Luke.

Kako je objavljeno u “Insajderu” još pre godinu dana, državne i gradske vlasti u prethodnih nekoliko godina donele su više spornih odluka zbog kojih je grad izgubio jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Luke Beograd, presudom Višeg suda je pravno okončan spor koji je pokrenuo grad Beograd, koji je tražio da se zemljište uknjiži na njihovo ime na osnovu ugovora iz 1975. godine između grada i Luke.

Kako je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji, da bi Luka Beograd postala vlasnik tog zemljišta i na njemu gradila, mora izvršiti konverziju prava korišćenja u pravo svojine uz plaćanje određene nadoknade, pojasnila je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Luke Beograd Sofija Tasić.

“Luka je ovom presudom dobila mogućnost da kao zvanični, odnosno kao titular na zemljištu, uplati konverziju, odnosno punu tržišnu cenu zemljišta i postane vlasnik na zemljištu”, navela je ona.

“Grad samim tim nije izgubio ništa jer će prema odredbama istog tog zakona 50 odsto svih prihoda koje Luka uplati po osnovu konverzije završiti u kasi lokalne samouprave, drugih 50 odsto u Fond za restituciju. Tako da nema ovaj spor pobednika i gubitnika, ovakvim rešenjem su svi na dobitku - i Luka i Grad”, ocenila je Tasićeva.

Ona je kazala da je u ovom trenutku teško predvideti cenu konverzije, ali je dodala da cena mora biti tržišno prihvatljiva, jer se u suprotnom nijedan investitor neće odlučiti da gradi.

"Na cenu konverzije mora uticati činjenica da je reč o visokokontaminiranom zemljištu na kome ekološki standardi na pojedinim mestima zahtevaju uklanjanje i do sedam metara površinskog sloja zemljišta. Osim toga, zemljište infrastrukturno nije opremljeno, neregulisani su kanalizacioni odvodi,", kazala je Tasićeva.

Ona je kazala da na stotinu hektara zemljišta koje je bilo predmet spora planiraju da izgrade stambeno-poslovni komleks.

Luka Beograd je vlasnik i dodatnih oko 90 hektara zemljišta, od čega se 35 hektara koristi za potrebe luke i to zemljište nije bilo predmet spora.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, iako je nesporno da je Luka Beograd pretrpela materijalnu štetu, Luka u ovom trenutku ne razmišlja o podnošenju tužbe za nadoknadu štete protiv grada Beograda, ali će o tome razmisliti ukoliko se na neki način onemogući gradnja na tom zemljištu.

Grad će podneti žalbu na presudu

Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić najavio je podnošenje žalbe na presudu kojom je utvrđeno da Luka Beograd ima pravo korišćenja zemljišta nizvodno od Pančevačkog mosta.

Sekulić je agenciji Beta rekao da će grad Beograd sledeće nedelje podneti žalbu i zahtevati privremenu meru zabrane otuđenja i raspolaganja zemljištem.

"Postupak nije okončan. Samom presudom u svom rešenju grad Beograd se upućuje na parnični postupak u vezi utvrđivanja svog prava", rekao je Sekulić i dodao da će biti izjavljena revizija Vrhovnom kasacionom sudu protiv odluke drugostepenog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: