Nema gužvi u knjižarama pred 1. IX

Za oko 900 000 đaka osnovnih i srednjih škola sutra počinje nova školska godina. Gužvi u knjižarama još nema, ali se one očekuju posle 1. septembra.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

15:48

Default images

Besplatne udžbenike dobiće prvaci i učenici drugog razreda osnovnih škola na teritoriji Srbije, kao i beogradski petaci.

Pred sam početak škole, gužvi u knjižarama nema, ali se one očekuju posle 1. septembra. Za sedmogodišnjeg Borisa Milića 1. septembar ove godine biće dan za pamćenje.

Kao i svaki đak prvak i Boris sa radošću, ali i sa strepnjom očekuje nove obaveze i nova prijateljstva. Predstojeći školski dani su za ovog dečaka puni neizvesnosti.

On kaže da ne zna šta da očekuje, ali se nada da će upoznati nove drugare.

I ove godine, kao i prošle, u prvi razred osnovne škole krenuće oko 80 000 đaka, od toga 15 000 na teritoriji Beograda.

Svi prvaci će knjige dobiti besplatno, a kupovinu ostalih neophodnih stvari Boris će sa roditeljima obaviti narednih dana.

“Sasvim normalno, naša porodica ništa ne kupuje specijalno za polazak u školu. U čemu je išao letos, tako će i u školu, nećemo imati posebnih troškova, osim torbe za koju smo svi zajednički učestvovali, da bude ekstra školska torba”, kaže Borisova majka Tatjana Milić.

Cene školskog pribora se u odnosu na prošlu godinu nisu promenile.

Kompleti knjiga, zavisno od razreda, koštaju od 5 000 do 10 000 dinara.

Kvalitetnije đačke torbe koštaju od 1 500 do 6 000 dinara, najjeftinije pernice sa priborom mogu se naći za 650 a najskuplje za 3 000.

Zavisno od kvaliteta, sveske koštaju od 25 do 200 dinara.

“Gužve se tek očekuju kada počne škola, odnosno tih nekoliko narednih dana, tada su intenzivne gužve, a prodaja je krenula i sada”, rekao je Saša Kasavica, vlasnik jedne knjižare.

Ni ove školske godine neće baš svi đaci sesti na vreme u školske klupe.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije jedini je od tri reprezentativna sindikata koji će, kako kažu, zbog lošeg stanja u obrazovanju prvog dana škole štrajkovati.

Prema očekivanjima ovog sindikata, protestnoj šetnji prisustvovaće predstavnici najmanje 500 škola sa tetitorije cele Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: