Na Bledskom forumu i o Srbiji

Učesnici Strateškog foruma Bled ocenili su da je Srbija ključ stabilnosti u regionu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.08.2010.

17:07

Default images

U raspravi su učestvovali šefovi diplomatija BiH Sven Alkalaj, Hrvatske Gordan Jandroković, kosovski ministar za evropske integracije Besim Bećaj i Danijel Server iz američkog Mirovnog instituta.

Server, koji je bio i najkritičniji prema ulozi Srbije, ukazao je da bi Beograd morao da prestane da se bavi time da povrati ono što je izgubljeno u vreme Slobodana Miloševića, a pre svega Kosovo, i da se posveti svojim evropskim ambicijama.

Prema Serverovim rečima, Srbija bi na taj način deblokirala i evropsku perspektivu BiH, koja je upala u "zamku" dejtonskog ustavnog poretka koji je neophodno reformisati.

Sa Serverom se saglasio i šef diploamtije BiH Sven Alakalaj, koji je izrazio nadu da će oktobarski izbori u njegovoj zemlji biti prilika za napredak države, koja je u regionu "poslednja u vozu" na putu u evroatlantske integracije.

Alkalaj je još naglasio da zaostajanje BiH na tom putu nije samo posledica sporosti u reformama koje onemogućuje pre svega dejtonski sistem, već i preveliko uslovljavanje Evropske unije.

"Članstvo u EU je važna perspektiva za BiH, a trenutno je prioritet pre svega NATO", prenele su reči BiH ministra agencija STA i drugi slovenački mediji.

Alkalaj je rekao i da bi BiH u NATO mogla ući u naredne četiri godine i dodao da bi članstvo u Alijansi značilo "mirnu Bosnu" odnosno stabilnu BiH.

BiH želi više podstreka EU, a pre svega liberalizaciju viznog režima, naglasio je ministar spoljnih poslova BiH.

Kosovski ministar evropskih integracije Besim Bećaj kazao je da "Evropi treba Balkan kao što i Balkanu treba Evropa".

Bećaj je dodao da Kosovo kao najmlađa država u regionu uopšte nema evropske perspektive i da bi mu Evropa morala ponuditi nešto opipljivo.

Prema hrvatskom ministru spoljnih poslova Gordanu Jandrokoviću integracija zapadnog Balkana u EU ključ je za stabilnost jugoistočne Erope, kao što je integracija ključ stabilnosti Evrope.

Ističući značaj međusobnog poverenja i dobrosusedskih odnosa za napredak regiona, hrvatski ministar je naglasio da prvo region mora sam sebi verovati, ako želi da se njemu veruje.

Učesnici Foruma su danas pozdravili arbitražni sporazum o rešavanju graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske kao dobar primer rešavanja međusobnih otvorenih pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: