Cerić: Ganić simbol državnosti

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić primio je člana ratnog predsedništva Ejupa Ganića i tom prilikom izjavio da je on "simbol državosti" BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2010.

17:04

Default images

Cerić je, kako se navodi, rekao i da je ono što je Ganić za BiH uradio 2. i 3. maja 1992. godine bilo presudno za držvu, po onoj Šekspriovoj "biti ili ne biti".

Prema njegovim rečima, i presuda suda u Londonu o neizručivanju Ganića Srbiji bila je "biti ili ne biti" za državu BiH za, kako je rekao, njenu autonomiju i njenu sui generis državnost.

"Imamo, nažalost, susede koji još uvek samo retorički govore o priznavanju BiH i uvažavanju državnosti, a apetiti su im još snažni i jaki u ugrožavanju i omalovažavanju državnosti BiH", rekao je Cerić i dodao da Bošnjaci toga moraju biti svesni.

Zbog toga držanje Ejupa Ganića treba da bude model i primer mladim, budućim generacijama kako se brani dostojanstvo i sloboda države, rekao je Cerić.

On je ukazao da dva dokumenta na koje bi BiH trebalo da bude ponosna su: Povelja Kulina bana i presuda engleskog sudije Timotija Vorkmena, kojom nije udovoljeno zahtevu za izručenje Ganića Srbiji.

Zato, kazao je, nije dovoljno da BiH ima jednog Ejupa Ganića već bi trebalo da ih ima na stotine, hiljade i milione...

Ganić je komandovao masakrom vojnika Jugoslovenske narodne armije koji se dogodio 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, zbog čega je Srbija za njim raspisala međunarodnu poternicu.

Početkom marta Ganić je uhapšen u Londonu, ali je tamošnji sud nedavno odlučio da ga ne izruči Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: