"Srbolek" u novoj seriji protesta

Radnici farmaceutske kompanije "Srbolek", koji mesecima ne dobijaju plate, počeli su seriju dvonedeljnih protesta u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2010.

09:59

Default images

Posle protesta koji je u “Srboleku” trajao više od mesec dana, radnici su rešili da izađu iz fabričkog kruga i nastave štrajk ispred državnih institucija.

Protest su započeli ispred Palate pravde, tražeći od pravosuđa da ubrza razmatranje više krivičnih prijava zbog loše privatizacije tog preduzeća.

Prijave su podneli protiv vlasnika Jovana Stefanovića Ninija. Oni upozoravaju i na nestašicu nitroglicerina kojeg u ovom delu Evrope jedino proizvodi njihova fabrika.

Od zgrade do zgrade po svoju pravdu - posle Palate pravde, radnici “Srboleka” kao maršute za naredne dane najavljuju i Vladu Srbije, sva resorna ministarstva, pa čak i neke ambasade.

Kako kažu, postali su socijalni slučajevi, iako imaju stalan posao. Za to optužuju niškog biznismena Jovana Stefanovića zvanog Nini koji im, kako kažu, ne uplaćuje ni plate ni doprinose.

“Teško je. Izlazimo iz autobusa kada dođu kondukteri, utužuju nas banke”; “Kod njega je sistem da na 5 meseci daje plate”; “Teško, stvarno je teško, došlo je do dna - totalnog dna”, kažu pojedini štrajkači.

Radnici tvrde da je Stefanović prodao robne rezerve, da ne nabavlja sirovine i da već vlada nestašica nitroglicerina.

Dragan Vesić iz sindikata “Nezavisnost” kaže da je biznismen svojim ponašanjem pokazao da ga ne interesuju ni kompanija, ni zaposleni.

“Vlasnik nije ni imao nameru da se bavi proizvodnjom, nego je samo ‘isisavao’ kapital. On nije ni želeo da sedne prekoputa nas da razgovaramo kako da rešimo problem naknada i zaostalih zarada”, kazao je Vesić.

Uz radnike je i menadžment. Finansijski direktor Nebojša Stojanović kaže da Stefanović ima velika dugovanja.

“Sama firma duguje oko 800 miliona. Kada bi vratio sav dug, mogli bismo da kredite vratimo, da isplatimo plate”, kaže on.

U gradskoj upravi kažu da su sa Minisatrstvom ekonomije razmatrali mogućnost da Stefanović svoje akcije vrati Akcijskom fondu koje bi posle preuzela “Galenika”.

Miroslav Čučković, član Gradskog veća kaže da su za sredu zakazali sastanak radnika sa predstavnicima Ministarstva, na koji će biti pozvan i vlasnik “Srboleka”.

“Za nas je nedopustivo ponašanje poslodavca, i nedopustivo je da građani Beograda budu budu bez aminofilina i nitroglicerina”, naveo je on.

I posle nekoliko pokušaja, B92 nije uspelo da stupi u kontakt sa Jovanom Stefanovićem Ninijem.

U “Srboleku” su nam rekli da nije u Beogradu i usmerili na njegovu firmu u Nišu, gde nam je rečeno da je direktor van zgrade.

Inače, problem u fabrici pokušala da je reši i Agencija za mirno rešavanje sporova, ali se Stefanović nije pojavio ni na jednom razgovoru. Čak je angažovao privatno obezbeđenje koje je radnicima zabranilo da uđu u zgradu fabrike.

Niški biznismen poznat je široj javnosti po spornoj privatizaciji “Jugoremedije”, a pored njega, oko 15 odsto “Srboleka” ima biznismen Predrag Ranković Peconi.

"Država da preuzme 'Srbolek'"

Predstavnik štrajkačkog odbora Tomislav Grubić kaže za B92 da radnici imaju nameru da sve nadležne u državi upoznaju s problemom agonije u toj kompaniji, koju je napravio direktor Jovica Stefanović Nini.

“U utorak idemo ispred Vlade Srbije. Želimo da upoznamo nadležna ministarstva, mada su ona već upoznata više puta, o problemima koje imamo u firmi. U sredu imamo zakazano ispred Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Pokušaćemo da dođemo do ministra Dinkića, pošto imamo konkretna rešenja koja bi pomogla da se ova situacija razreši”, kaže on.

Radnici “Srboleka” štrajkuju već mesec dana, a tokom tog perioda, ni posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova nije privolelo većinskog vlasnika da uđe u pregovore sa štrajkačkim odborom.

Grubić kaže da radnici smatraju da država treba da preuzme “Srbolek”.

“Ja mislim da je jedino rešenje u ovoj situaciji, pošto su dugovi firme zaista veliki, po raznim osnovama, i prema državi, da te akcije koje on poseduje treba da se pretvore u javni dug i da ih država preuzme i da mi poslujemo kao državno preduzeće i da se eventualno iznađe neko rešenje. Ne znamo ni mi kakav bi to model bio, ali imamo nameru da razgovaramo sa ministarstvima”, rekao je on.

Radnici "Srboleka" su u više navrata tokom ove godine štrajkovali tražeći isplatu aprilskih, majskih i junskih zarada, zaostalih troškova prevoza za 2009. i dugovanja putnih troškova za prošlu i pretprošlu godinu, kao i normalizaciju rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: