Vilijam Hejg u utorak u Beogradu

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg stiže sutra u Beograd, potvrđeno za B92 u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

20:02

Default images

Očekuje se da će ključna tema razgovora biti izmena teksta rezolucije o Kosovu, koju je Srbija predala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

S druge strane, saradnik u Evropskom ekonomskom institutu u Briselu Dragomir Janković ocenio je za B92 da Hejg ne dolazi u Beograd da bi sa vlastima pregovarao o tekstu rezolucije.

On smatra da će Hejg biti tu da bi pred vlasti Srbije stavio spisak zahteva Evropske unije u vezi sa rezolucijom o Kosovu.

“Znate da je članstvo u EU, ne ekonomska, nego politička kategorija. U tom smislu, kada se postigne politički dogovor, on doduše podrazumeva i određene ekonomske promene. Dakle, čak i da EU odustane od prihvatanja Srbije u članstvo kao takve, ona sigurno neće odustati od podrške ekonomskim reformama u Srbiji”, kaže Janković.

I pored zategnutih odnosa između Beograda i Brisela, upravo zbog teksta rezolucije o Kosovu, Janković kaže da nisu ugrožena sredstva koja Evropska unija izdvaja za Srbiju iz pretpristupnih fondova.

“Tu neće biti posebnih pregovora, pa ni ministar spoljnih poslova Velike Britanije neće postaviti određene zahteve. U tom smislu, čini mi se da EU nije spremna za pregovore, pa verujem da ih neće ni biti. Srbija je rezoluciju podnela pre nego što se konsultovala s bilo kojim odlučujućim međunarodnim faktorom i to jeste problem. Siguran sam da se ljudi iz EU neće baviti sadržinom rezolucije koliko će nastojati da ubede Srbiju da je suprotno njenim interesima ostavljanje rezolucije onakve kakva jeste”, zaključuje on.

Hejg je u diplomatskim krugovima poznat kao čovek koji zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton lobira protiv srpske rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: