Saracin ugrožava muslimane Balkana

Poznat po provokativnim izjavama na račun muslimanskih emigranata, bivši berlinski senator Tilo Saracini nije zaobišao ni Balkan.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

21:05

Default images

Početkom oktobra prošle godine izjavio je da "Turci Nemačku osvajaju visokim natalitetom kao Kosovari Kosovo”.

Berlinski balkanolog i novinar Ridiger Rosig smatra da ovakve izjave Tile Saracina mogu negativno da utiču na balkanske muslimane koji u Nemačkoj imaju tradiciju dužu od 30 godina, i pored činjenice da su svrstani u prilično dobro integrisanu grupu emigranata.

"Ako jedan političar tog profila kao što ga ima gospodin Saracin priča tako generalno o jednoj veri, to naravno ne utiče samo na Palestince ili ljude iz Saudijske Arabije, Pakistana ili Turske, već uopšte na sve muslimane. I to onda uključuje i naše muslimane: Bošnjake, Kosovske Albance i ljude iz Sandžaka", kaže Rosig.

Tilo Saracin u ponedeljak izdaje knjigu.

„Emigranti iz Turske, Afrike i sa Bliskog Istoka su u proseku gluplji od Nemaca i brže se razmnožavaju!“

„Ako hoću da čujem glas mujezina, rezervisaću sebi kartu u pravcu Orijenta.“

„Više su nas koštali, nego što smo od njih profitirali.“

To su samo neki od citata iz nove knjige Tile Saracina koji je nakon dugogodišnjeg rada u berlinskom senatu, svoju karijeru nastavio kao član uprave Nemačke savezne banke (Bundesbank). Promocija Saracinove knjige planirana je tek ponedeljak (30.8.), ali delovi njenog sadržaja već su dostupni na internet portalima.

Vrh službenog Berlina reaguje kritikama. Kancelarka Angela Merkel, na primer, Saracinove izjave ocenjuje polemičnim, dok šef stranke Zelenih Džem Ezdemir smatra da one potpomažu terorizam. Saracina optužuje i Hajnc Buškovski, predsednik berlinske opštine Novi Keln u kojoj živi najveći broj siromašnih emigranata: „Tilo Saracin se ponaša kao da nikada nije bio političar. Bio je jedan od najjačih političara u Berlinu. Jednom prilikom sam ga molio za novac kojim bi u Novom Kelnu finansirali školu i projekte za manje obrazovanu populaciju“, seća se Buškovski.

Građani krišom podržavaju Saracinove izjave

Za razliku od političara, kritike običnih građana skoro i da nema. Na internet portalima mogu da se pročitaju komentari tipa:

„Saracin ima pravo, ali o tome ne sme da se javno govori!“

„Sadržaj Saracinovih izjava je tačan!“

„Ko u Nemačkoj izgovori istinu, jednostavno će biti obrisan!“

Sa nekim izjavama Tile Saracina slaže se i nemački sociolog Neđla Kelek, koja inače ima tursko poreklo: „Ne razumem čemu toliko žestoke reakcije? Možda samo zato što ne odgovara ton? Ali činjenice odgovaraju, i mi napokon mora da razgovaramo o tim činjenicama. Važno je da to tematizuju građanske stranke, jer se plašim da bi tom temom jednom mogli da se pozabave strogi desničari“, upozorava Neđla Kelek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: