"Pisao bih rezoluciju sa Briselom"

Predsednik SNS Tomislav Nikolić kaže da bi "pokušao" da zajedno sa Briselom napiše rezoluciju o Kosovu, kako bi se obezbedila većina prilikom glasanja u GS UN.

Izvor: Politika

Subota, 28.08.2010.

23:47

Default images

On je za izjavio da bi to pokušao zato što želi da da "rezolucija prođe a ne da je samo predstavljam u Srbiji".

Upitan kakav ishod u Generalnoj skupštini UN očekuje, on je odgovorio "Daj bože da mi imamo većinu za tu rezoluciju na Generalnoj skupštini UN".

"Mislim da mi tu većinu imamo u glavama naroda i državnika koji predstavljaju narode u GS UN, ali da na glasanju, ako budemo otvoreno imali suprotstavljen stav SAD, EU, Japana, ne možemo da obezbedimo većinu za taj tekst rezolucije", rekao je Nikolić.

On je istakao da niko nema pravo u ime Srbije da kaže „nismo hteli da s njima pišemo rezoluciju, ne slažemo se i nemoguće je napisati“.

Može da mi kaže „pokušali smo i nemoguće je napisati“. To bih prihvatio. A „nismo pokušali zato što je nemoguće” – to ne prihvatam, rekao je lider SNS.

On je kazao da nam sada oko KiM treba nacionalni konsenzus.

"Znači mi moramo da shvatimo da je stabilizovana nekakva kosovska vlast na KiM, ali da mi ne smemo da priznamo nikada da je to postala država. I da mi moramo po svaku cenu da očuvamo pravni suverenitet nad četiri opštine na severu KiM. Da treba da se razgovara s predstavnicima velikih sila, da se upozore da Albanci to ne mogu da preuzimaju, inače ćemo zaista ući s njima u žestok sukob, sukob koji bi podržala SNS", naveo je Nikolić.

On je precizirao da država mora da brani severno Kosovo, a SNS će joj pomoć.

"To sam rekao u Skupštini Srbije, rekao sam jasno i glasno. Znači , mi očigledno više ne možemo da naplaćujemo poreze na KiM, ne možemo da sprovodimo svoje zakone, svoj Ustav, ja to sve priznajem. Ali još uvek je to naša teritorija, dok se ne nađe taj čovek koji bi rekao da to više nije naše i potpisao to kao zvanično izabrano lice. Pa i to bi palo na Ustavnom sudu, pošto Ustav Srbije jasno definiše KiM kao deo teritorije Srbije", rekao je predsednik SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: