Krijumčarila mladunče tigra

Na međunarodnom aerodromu u Bangkoku uhapšena je žena koja je iz te zemlje pokušala da prokrijumčari mladunče tigra.

Izvor: B92

Subota, 28.08.2010.

14:28

Default images

Životinja je bila sakrivena u prtljagu, a otkrivena je na rutinskoj kontroli neposredno pre nego što je krijumčarka ušla u avion.

Mladunče tigra bilo je drogirano i sakriveno u koferu među plišanim igračkama jedne žene koja je letela sa Tajlanda u Iran.

Carinici su otkrili sakrivenu životinju nakon što je zbog prevlike težine torba poslata na rutinsku rendgensku kontrolu.

Aparat je pokazao da je u koferu nešto živo.

Plišana igračka tigra pored živog očigledno je trebalo da zavara carinike koji su proveravali prtljag.

"Bio sam šokiran, jer životinje ne bi trebalo da budu ovako tretirane. Šanse da preživi posle četiri ili pet sati putovanja bile su minimalne", rekao je šef u carinskoj kontroli Nirat Nipanant.

Mladunac za koga se procenjuje da je star oko tri meseca upućen je u Centar za očuvanje biljnog i životinjskog sveta u Bangkoku.

Stručnjak koji ga je prihvatio kaže da je tigrić bio iscrpljen, dehidriran i da nije bio u stanju da hoda.

DNK test trebalo bi da pokaže više detalja o poreklu tigra i da pojasni da li je životinja rođena zarobljena ili je preuzeta iz divljine.

Na Tajlandu postoje legalne farme tigrova, a neke od njih su u neposrednoj blizini aerodroma.

Krijumčarka za sada negira da je prtljag njen i tvrdi da je drugi putnik zamolio da mu ponese torbu.

"Zalažemo se za izmenu zakona i veću kaznu. Kazna za ovo delo sada je četiri godine zatvora i 1300 dolara, a mi želimo da se poveća na 10 godina", izjavio je biolog iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Adisorn Nučdumrong.

Mladunče tigra na crnom tržištu u Iranu, gde važi za veoma popularnog i egzotičnog kućnog ljubimca, moglo je biti prodato za 3200 dolara.

Stručnjaci kažu da je broj tigrova u Aziji u padu tokom poslednjih godina, pre svega zbog lovokradica koje kožu i delove tela životinje prodaju kao suvenir uglavnom na tržištu Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: