"Artemije stvara novu eparhiju"

Mitropolit crnogorsko-primorski i administrator eparhije raško-prizrenske Amfilohije optužio je penzionisanog vladiku Artemija da stvara Šišatovačku eparhiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.08.2010.

19:01

Default images

Takođe ga je optužio i da je neiskren u pozivu odbeglim monasima da se vrate na Kosmet.

Mitropolit je u pismu vladiku Artemija optužio da, iako se obavezao da će pozivati odbegle monahe i monahinje sa Kosova i Metohije da se vrate u njihove kelije, on to ne čini iskreno.

Odbegli monasi i monahinje, međutim, mitropolita optužuju da mu nije stalo do jedinstva Srpske pravoslavne crkve i da program koji sprovodi nema nikakve veze ni sa mirom u Crkvi, ni sa Crkvom. Oni veruju da je njegovo pismo zapravo najava "novog linča i raščinjavanja".

"Ruku na srce, nije dovoljno jasna uloga i stav njihovog duhovnog oca, doskorašnjeg episkopa raško-prizrenskog (Artemija). On je, s jedne strane, prihvatio i potpisao odluke Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, čak i molbu Svetog sinoda da ove monahe pozove na povratak u njihovu eparhiju, a, s druge strane, on to čini na nimalo ubjedljiv način. Kao da im kaže: ja vas pozivam, a vi nastavite putem kojim ste krenuli", naveo je mitropolit.

Amfilohije je poručio da je utoliko tužniji i većma zabrinjavajući raskol u SPC, doduše, srećom, kako je rekao, još uvek na pomolu i prvi put i istoriji srpske Crkve.

On je ukazao da je ta grupa monaha i monahinja, predvođena svojim duhovnim ocem (Artemijem) krenula kao "guske u maglu", napuštajući svoje monaške zavete, napuštajući ćivote svetih i svoje obitelji, u kojima su se doživotno zavetovali na vernost Hristu i rodu na raspetom Kosovu.

Mitropolit tvrdi da to svoje bekstvo oni pravdaju napadima i optužbama na račun Crkve (Sabora, Sinoda, episkopa) za ekumenizam, papizam, globalizam i druge savremene pošasti, proglašavajući sebe za "sudije vaseljene" i nove "nepogrešive rimske pape".

Amfilohije odbegle monahe i monahinje naziva samoproglašenim mučenicima kojima je "pravoslavnije i monaškije" da kod Čačka budu čuvari svinja "grešnog Miloja", bivšeg revnosnog komitetlije Titove Kompartije, nego li čuvari ćivota svetog Petra Koriškog, svetoarhangelske svetinje carskog Prizrena i drugih svetinja kosovometohijskih.

S druge strane, odbegli monasi tvrde da mitropolit u raško-prizrenskoj eparhiji sprovodi zapadnjačko-nadahnuti program u Crkvi sa još nekolicinom episkopa, narušavajući na taj način, kako kažu, samu prirodu Crkve i sabornosti u njoj.

"Zato se u našoj Crkvi ništa suštinski i ne rešava već godinama, poput liturgijsko-novotarskog raskola, koji ste napravili i kojim ste Crkvu sami podelili", navodi se u saopštenju crnorečkih monaha.

Oni su poručili mitropolitu da ne vara ni njih, ni sebe, da njegovo pismo nije nikakav poziv da se oni vrate, jer su "jezivo svesni" da je Amfilohije sa Sinodom učinio sve da oni napuste eparhiju raško- prizrensku.

Monasi tvrde i da je mitropolitova briga za svetinje na Kosovu suviše neiskrena, posebno saopštenja u kojima se "zgražava" nad nerazumevanjem međunarodne zajednice po pitanju zaštite manastira prepuštene Kosovskoj policijskoj službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: