Koštunica: EU omalovažava Srbiju

Stav EU prema Kosovu svedoči da Brisel ne vidi Srbiju kao partnera, već kao "teritoriju koja se može nasilno prekrajati", ocenjuje Vojislav Koštunica.

Izvor: Beta

Petak, 27.08.2010.

15:12

Default images

Lider DSS-a naveo je, u pisanoj izjavi, da politike EU predstavlja omalovažavanje Srbije.

"Način na koji se EU odnosi prema Srbiji i saopštavanje u Beogradu da je granica Srbije nasilno promenjena i da je to realnost koja se mora prihvatiti, predstavlja suštinsko ugrožavanje državnih interesa i grubo omalovažavanje države Srbije", navodi on.

Koštunica je naveo da se "nikada do sada na otimanju teritorije nije zasnivao normalan i ravnopravan odnos između država".

"Time što EU prisiljava Srbiju da uspostavlja dobrosusedske odnose sa lažnom državom Kosovo govori da pravi cilj EU i nije da još dugi niz godina Srbija postane njena članica. Država koja se odriče dela svoje teritorije ne može zasluživati ničije poštovanje pa ni EU, nego samo trajno potcenjivanje i ponižavanje", naveo je on.

Prema njegovim rečima, odgovor Srbije treba da bude da se nikada nijedna evropska država nije pod pritiskom odrekla dela svoje teritorije, niti je priznala nasilnu promenu svojih granica.

"Ono što važi kao pravilo za sve evropske države mora važiti i za Srbiju", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: