Izmenjen Poslovnik Bošnjačkog veća

Iz Poslovnika o konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog saveta izbačena je odredba o verifikaciji dve trećine mandata potrebnih za konstituisanje tog saveta.

Izvor: Beta

Petak, 27.08.2010.

14:50

Default images

Izmenjen tekst Poslovnika objavljen je na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U izmenjenom Poslovniku objavljenom na sajtu www.ljudskaprava.gov.rs, izostavljen je stav 6 iz trećeg člana Poslovnika po kome je za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća potrebna verifikacija dve trećine mandata.

Državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava Aniko Muškinja-Hajnrih rekla je agenciji Beta da je samo za tu manjinsku zajednicu stajala odredba o potrebnom broju mandata i da će nakon brisanja te odredbe, za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća važiti isti uslov kao i za ostale manjinske zajednice.

Na novoj konstitutivnoj sednici koja bi trebalo da bude zakazana, prema navodima iz Ministarstva, u skladu sa Ustavom i Zakonom o izboru narodnih poslanika, ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina.

Ustav Srbije u članu 101 predviđa da se Narodna skupština konstituiše potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Zakon o izboru narodnih poslanika, na čiju se supsidijarnu primenu pozvao ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, ne utvrđuje kvorum za konstituisanje skupštine.

Obredba o dve trećine potvrđenih mandata za konstituisanje postoji u Zakonu o Narodnoj skupštini, u kojem se navodi da je Narodna skupština konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Taj Zakon je, međutim, usvojen posle Zakona o izboru nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica glavnog muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu 13, a Bošnjacki preporod blizak Rasimu Ljajiću pet mandata.

Savet (Veće) trebalo je da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za konstutuisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok za ostale savete taj uslov nije bio naglašen.

Bošnjačka kulturna zajednica najavila je bojkot i nove konstitutivne sednice i noviha izbora, a Ministarstvo je proglasilo neregularnim veće konstituisano 7. jula.

Preporod je najavio da će prisustvovati novoj konstitutivnoj sednici, a Lista je tražila nove izbore.

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je pre nekoliko dana postupak protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava radi utvrđivanja eventualnih propusta u izboru i konstitisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina kojima su njihova prava mogla biti ugoržena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: