Hrvati jedu meso kom je istekao rok

Jedan radnik mesnog pogona u Hrvatskoj za HRT rekao da prerađivači mesa u toj zemlji prerađuju i prepakuju uvozno meso kom je istekao rok, piše "Jutarnji list".

Izvor: B92

Petak, 27.08.2010.

10:57

Default images

Prema tvrdnjama tog radnika, prerađivači pokvareno meso pretvaraju u kobasice i hrenovke i prepakuju konzerve.

On je na Hrvatskoj državnoj televiziji optužio prerađivače mesa da to rade zbog čiste zarade, ne mareći za potrošače. Naveo je i da je o svemu obavestio MUP i USKOK i da im je napisao, na njihov zahtev, sve datume, zbivanja i imena umešanih.

Međutim, do danas nije bilo reakcije.

Prema saznanjima hrvatskog Udruženja za zaštitu potrošača, zemlje EU bi meso kome je istekao rok trajanja trebalo da spale, ali se to meso uvozi u Hrvatsku, putem rasprodaje, a ako je prošlo veterinarsku kontrolu, smatra se sigurnim.

"Jutarnji list" piše da, iako uvezeno višegodišnje zamrznuto meso nije zdravstveno i higijenski neispravno, na šta se poziva i Ministarstvo poljoprivrede, ono je organoleptički neispravno, odnosno bledo, sivkasto, mekano, sluzavo i neugodnog mirisa, a na pritisak ostaje udubljeno.

Zdenka Kocmur iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača rekla je tom listu da se u protekle dve godine javilo šest potrošača koji su posumnjali u kvalitet i ‘starost’ mesa, dok većina potrošača ne razlikuje ispravnost hrane koju često konzumira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: