Čile: Snimak rudara na TV-u

Snimak čileanskih rudara zarobljenih duboko pod zemljom, emitovan na državnoj televiziji, omogućio je uvid u njihovo stanje i uslove u rudniku.

Izvor: Beta

Petak, 27.08.2010.

09:27

Default images

Rudari, njih 33, nalaze se u skloništu, skoro 700 metara pod zemljom u rudniku bakra i zlata u pustinji Atakama na severu Čilea već tri sedmice.

Na sinoć prikazanom snimku vide se rudari bez košulja, kako sede ili stoje, oznojeni, mršavi i neobrijani, sa natečenim očima.

Jedan od rudara poveo je u obilazak njihovog skloništa i pokazao mesto na kome se okupljaju.

"Sve smo organizovali", rekao je taj rudar.

U jednom trenutku rudari su ruku pod ruku pevali državnu himnu Čilea i uzvikivali "Živeo Čile, živeli rudari".

Snimak je načinjen kamerom koju su vlasti spustile kroz otvor koji se koristi za komunikaciju. Drugi otvor se koristi za dopremanje hrane, a treći obezbeđuje protok vazduha.

Rudari imaju kontakt sa svetom od prošle nedelje, kada su spasioci tek iz osmog pokušaja uspeli da prokopaju usku rupu do njihovog skrovišta, duboko ispod zemlje.

Pre no što su spasioci prokopali rupu, rudari su se podvrgli strogoj disciplini i tokom 17 dana su živeli na dve kašičice tunjevine, na gutljaju mleka, te po zalogaju krekera i breskve dnevno.

Njihove rezerve u skloništu u koje su uspeli da uđu dok se okno urušavalo, bile su dovoljne za još samo dva dana.

Rudari su sačuvali svetiljke na šlemovima - njihov jedini izvor svetlosti u tmini, ako se izuzmu mašine čija upotreba zagađuje vazduh pod zemljom - a u jednom trenutku su upotrebili buldožer da dođu do prirodnog izvorišta vode.

Kako se očekuje, proći će skoro četiri meseca dok rudari ne budu izvučeni na površinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: