I UN kritikuju Francusku

UN kritikuju Francusku zbog postupanja prema Romima i pozvale je da uloži napore za integrisanje te manjine u društvo, umesto što ih proteruje.

Izvor: B92

Petak, 27.08.2010.

08:52

Default images

I pored brojnih kritika Francuska je nastavila deportaciju Roma. Oko 300 Roma u četvrtak je deportovano u Rumuniju.

Stručnjaci Odbora UN za eliminisanje rasne diskriminacije (CERD) izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da neki od Roma koji su deportovani nisu dobili potpuna obaveštenja o svojim pravima ili nisu slobodnom voljom pristali na povratak.

CERD je pozvao vladu desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija da se angažuje na suzbijanju rastućeg rasizma i ksenofobije u govorima pojedinih političara, preneo je Rojters.

"Odbor je zabrinut zbog porasta broja slučajeva nasilja rasističkog karaktera nad Romima u Francuskoj", navedeno je u saopštenju Odbora UN.

Stručnjaci odbora zatražili su od Pariza i da, u skladu s principom jednakosti, garantuje Romima pristup obrazovnom i zdravstvenom sistemu i da im omogući da imaju krov nad glavom.

Međutim, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja 48 odsto ispitanika podržava Sakrozijevu politiku, dok je 42 odsto protiv nje.

Ipak, politika francuskog predsednika nailazi i na snažne otpore. Zbog proterivanja bugarskih i rumunskih Roma poznata francuska lekarka anesteziolog An Mari Guve odbila je da primi najviše francusko odlikovanje - Legiju časti.

Uprkos svemu, deportacije se nastavljaju. Sa pariskog aerodoroma Šar de Gol u četvrtak su poletela dva aviona put Rumunije, sa oko 300 Roma, među kojima je bilo više žena i dece. Rumuniju i Bugarsku. Nadbiskup Pariza Andre Ven-Trua pridružio se kritikama.

To je treća grupa koja se vraća iz Francuske u Rumuniju, a do kraja godine biće repatrirano 950 Roma u Rumuniju i Bugarsku.

"Prinicip slobodnog kretanja ljudi, koji je jedno od osnovnih načela Evropske unije, ne može se zloupotrebljavati. Nijedna članica ne može da rešava svoje socijalne probleme pravdajući se prinicipom slobodnog kretanja“, rekao je Pjer Leluš, francuski državni sekretar za evropske poslove.

Rumunski zvaničnici su posle razgovora sa francuskim kolegama o situaciji Roma koji ilegalno žive u Francuskoj istakli da se mora više uraditi na njihovoj integraciji.

"Ono što bih dodao u ovom slučaju je da Rumunija nema pravo da uskrati pružanje pomoći svojim državljanima, kao ni onima koji žele da ostvare svoja prava u Francuskoj ili bilo kojoj drugoj Evropskoj zemlji. To je sasvim jasno“, dodao je Leluš.

Deportacija Roma sprovodi se u okviru operacije predsednika Francuske Nikole Sarkozija protiv kriminala i ilegalne imigracije.

Politiku Francuske u vezi s Romima kritikovali su najoštrije UN, Savet Evrope, Vatikan, ali i francuske političke partije i mediji.

Međunarodne humanitarne organizacije, ne samo da ističu da niko ne sme da bude proteran samo zato što je Rom, već postavljaju i pitanje koliko je ovakvo ponašanje realno, s obzriom na to da su pojedini Romi najavili da će se vratiti u Francusku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: