Silajdžić osporava presudu Jurišiću

Haris Silajdžić tvrdi da je Ilija Jurišić osuđen za kršenje sporazuma koji nije ni postojao. U srpskom tužilaštvu to ocenjuju kao pritisak na pravosuđe.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

17:57

Default images

Krhki odnosi Srbije i BiH mogli bi dodatno da budu urušeni posle objavljivanja pisma koje je predsedavajući BIH Haris Silajdžić uputio predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

U pismu, u koje je B92 imao uvid, navodi se da je Ilija Jurišić - u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na "tuzlansku kolonu" - kriv zbog kršenja sporazuma koji nikada nije postignut.

U predsedništvu Srbije nam je rečeno da ne žele da komentarišu Silajdžićevo pismo, dok su u srpskom tužilaštvu uvereni da se radi o nepotrebnoj politizaciji celog slučaja.

Tvrdnje da je Jurišić osuđen za kršenje nepostojećeg sporazuma o povlačenju vojnika nekadašnje JNA iz Tuzle, Haris Silajdžić temelji na presudi Ekstradicionog suda u Londonu u slučaju Ganić, prema kojoj sporazum o mirnom povlačenju vojnika JNA iz Tuzle 1992. nikada nije postignut.

Prema tvrdnjama Silajdžićevog pravnog savetnika Damira Arnauta u presudi se navodi da je tužilac u slučaju “tuzlanske kolone” Milan Petrović, inače potpisnik presude Iliji Jurišiću, pred sudom priznao da takav sporazum nije postignut.

Svrha pisma je, kaže Arnaut, upoznavanje predsednika Srbije sa tim činjenicama.

“Obaveza predsedavajućeg je da upozna predsednika Tadića sa tim detaljima kako ne bi bilo spekulacija u medijima i zbog toga je pismo zvanično upućeno. Reč je o zvaničnom obaveštenju BiH i treba se smatrati takvim”, objašnjava Arnaut.

“Gospodinu Tadiću je u tom pismu saopšteno da je Jurišić osuđen za ‘kršenje’ nepostojećeg sporazuma i izražava se nada da će pravosuđe Srbije ovoga puta položiti test odnosno da će stvarno biti onako kako je predsednik Tadić rekao, da je reč o nepristrasnom pravosuđu koje se vodi pravnim poretkom EU”, očekuje on.

“Sud u Londonu je u slučaju Ganić presudio da srpsko pravosuđe nije takvo, a mi se nadamo da će se voditi faktima, a ne izmišljenim sporazumima”, kaže Arnaut.

Tvrdnje iznete u pismu Harisa Silajdžića u predsedništvu Srbije nisu želeli da komentarišu.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine tvrde da su sporazum o mirnom povlačenju vojnika JNA iz BiH predstavnici dveju strana postigli na Ohridu aprila 1992, ali da o tome nema pisanih tragova.

Na osnovu toga, maja 1992. postignut je konkretan sporazum o povlačenju “tuzlanske kolone” zbog čijeg kršenja i napada na vojnike JNA je Jurišić prvostepeno osuđen.

To su, prema rečima zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića, činjenice koje ukazuju na to da se ceo slučaj nepotrebno politizuje.

“Apsolutno ta argumentacija koju je izneo Silajdžić ne stoji. Mislim da tu ima i predizborne kampanje jer na tim temama Silajdžić želi da bude jak”, ocenjuje Vekarić.

“Uprkos svemu mi kao tužilaštvo otvoreni smo uvek za sve vrste razgovora da bismo rešili dileme koje imamo sa bosanskim tužilaštvom i ovo je stvar isključivo pravosudnih organa”, poručuje on.

“Dakle jedino Apelacioni sud može da kaže šta se dešava sa Ilijom Jurišićem, da li je kriv, u kojoj meri je kriv, ili je nevin. To nikako ne može biti Haris Silajdžić, niti bilo koji drugi političar. Ostavimo pravosuđe da radi na miru, ovo je jedna vrsta pritiska na sud. Nakon što Apelacioni sud donese odluku, moći ćemo da je analiziramo svi zajedno”, kaže Vekarić.

Podsetimo, Ilija Jurišić je u Beogradu u slučaju “tuzlanske kolone” prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, a trenutno je u toku drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Prema optužnici, on je kao visoki starešina MUP-a BiH naredio napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

Tačnih podataka o žrtvama nema, a procenjuje se da je poginulo najmanje 92, a ranjeno 33 vojnika nekadašnje JNA i uništena vojna i sanitetska vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: