Uhapšeni policajci zbog uranijuma

Dva bivša policajca i još jedna osoba uhapšeni su u Moldaviji pod sumnjom da su pokušali da na crnom tržištu prodaju skoro dva kilograma uranijuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

11:02

Default images

Policija je trojicu osumnjičenih uhapsila u glavnom gradu Kišinjevu, a uranijum-238 bio je sakriven u garaži jednog od uhapšenih.

Troje ljudi, među kojima i dvojica penzionisanih policajaca, uhapšeno je u glavnom gradu Moldavije, a policija traga za još nekoliko osoba koje su na crnom tržištu pokušale da prodaju 1, 8 kilograma radioaktivnog uranijuma.

Vrednost zaplenjenog uranijuma na crnom tržištzu dostiže oko devet miliona evra, ali količina je, kako su saopštili nadležni u moldavskom ministarstvu unutrašnjih poslova, nedovoljna za proizvodnju za nuklearne bojeve glave.

"Radioaktivni uranijum 238 može se koristiti u mirnodopske svrhe, za proizvodnju struje na primer. Može se upotrebiti i u vojne svrhe, za izradu oružja za masovno uništenje“, kaže Oleg Putnica, načelnik policija.

Policija nije saopštila kako je grupa krijumčara došla do uranijuma niti kome je nameravala da ga proda, ali je navela da je uranijum pronađen u garaži bivšeg policajca.

"Izvršili smo raciju i u stanovima osumnjičenih i privedenih našli veliku količinu oružja – vatreno oružje, bombe, municiju i ukradene registarske tablice”, dodao je Puntica.

Zaplenjeni uranijum poslat je u Nemačku kako bi se utvrdilo iz koje zemlje potiče kao i stepen obogaćenosti. Predstavnik Stejt departmenta je, u ime SAD, čestitao Moldaviji zbog, kako je ocenio, "sprečavanja teškog pokušaja šverca" uranijuma i istakao da je tome pomogao i FBI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: