Početak škole bez štrajka

Neće biti štrajka prosvetnih radnika na početku školske godine. Ministar prosvete Žarko Obradović izneo pred Vladu zahteve prosvetara.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

09:23

Default images

Od 1. septembra u školama u Srbiji, iako je bilo najava, neće biti štrajka. Tako je odlučeno na sastanku ministra prosvete Žarka Obradovića i predstavnika sindikata.

Od četiri reprezentativna sindikata, samo će Unija sindikata prosvetnih radnika prvog dana školske godine organizovati protest.

Više od dva sata trajali su razgovori ministra prosvete i sindikata. Granski sindikat "Nezavisnost", Sindikat radnika u prosveti i Sindikat obrazovanja Srbije od štrajka su, bar zasad, odustali od protesta.

Leonardo Erdeljan iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuje da taj sindikat ne odustaje od protesta.

"Mi našu odluku ne povlačimo. Od osam stvari, tri može za mesec dana da reši sam, bez Skupštine i Vlade. Mi taj protest organizujemo, doći će oko 3 000 ljudi, organizovano autobusom”, najavljuje on.

“Tražimo da se izmeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da ne mogu đaci da nas biju. Tražimo izmenu kolektivnog ugovora i racionalizaciju mreže ljudi. Ljudi će ostati bez posla i već su ostali, a ne znaju šta je sa njima. Da li imaju socijalni program ili išta. To sve visi u vazduhu", ocenjuje on. Ostali sindikati o protestu će odlučiti nakon što ministar predoči njihove zahteve Vladi, a zatim i posle dogovora Vlade i MMF-a.

Predstavnik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović očekuje povećanje zarada u prosveti.

"Protokol o ceni rada smo se dogovorili da počne 15. septembra i da bude završen do usvajanja budžeta, jer će do tada neke stvari biti definisane, a po svoj prilici će biti labaviji pristup MMF-a i da će najverovatnije biti neko povećanje u ovom zadnjem kvartalu - od 3 i 5 odsto", kaže on.

Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da štrajka neće biti ako bude bilo rezultata.

"Mi nećemo štrajkovati od 1. septembra, nego tamo od 10. ili 12. To nije sad bitno. Bitno je da mi nešto dobijemo, jer nas interesuje rezultat, a ne isključivo štrajk kao metod. Odmrzavanje mora da počne u ovoj godini. Da li za dva-tri meseca ili mesec, ali svakako moraju da ih odmrznu u ovoj godini", smatra on.

Ministar prosvete Žarko Obradović je zahteve prosvetara da se unapredi njihov materijalni položaj i da se povećaju izdvajanja za obrazovanje već izneo na današnjoj sednici Vlade.

"Kod svih nas postoji zajednički interes, ali ja sam ih obavestio da to zavisi od politike Vlade, pregovora sa MMF-om i procena ekonomskih zbivanja za 2010, 2011. i 2012. I sindikati, izuzev jednog, su ostavili sebi da u narednim nedeljama odluče o načinima da li će i na koji način protestovati”, objasnio je on.

Ukoliko ne budu zadovoljni onime što dogovore Vlada i MMF, i ukoliko ne dobiju uveravanje da će u ovoj godini doći do odmrzavanja plata, sindikati će naknadno odlučiti o načinima protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: