MMF nije spreman da odmrzne zarade

MMF nije spreman da dozvoli odmrzavanje plata i penzija do kraja godine, ocena je srpskih zvaničnika koji su učestvovali u pregovorima.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

08:31

Default images

Plate i penzije će ostati zamrznute do kraja godine, utisak je svih zvaničnika koji su od ponedeljka seli za sto sa MMF-om.

Uprkos tome, ministar Mlađan Dinkić, koji je MMF-u predložio da rast primanja počne od oktobra, kaže da ćemo konačnu odluku o tome čuti u utorak, po završetku razgovora sa misijom međunarodne institucije.

MMF je danas razgovarao sa ministrom Rasimom Ljajićem i potpredsednikom Vlade zaduženim za socijalna pitanja Jovanom Krkobabićem.

Prema nezvaničnim saznanjima, Zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji je centralna tema tekućih razgovora, trebalo bi da potvrdi raniji dogovor da plate i penzije u Srbiji budu odmrznutre od naredne godine, s tim što će na veći iznos na penzionom čeku najstariji morati da čekaju i do aprila.

Uprkos tome, ministar ekonomije Mlađan Dinkić i dalje je zagovornik ranijeg odmrzavanja.

“Naravno, treba da se ponašamo u skladu sa našim mogućnostima ali ako imamo rast od 1,5 odsto BDP-a, što nije nešto previše, treba blago da odmrznemo i plate i penzije”, kaže on. Ministar ekonomije kaže i da se ne obazire na to što je u Vladi usamljen u predlogu da se odmrznu zarade u javnom sektoru.

“Mene ne zanima da li sam usamljen, nego da li je predlog dobar ili loš i da li koristi našoj ekonomiji i našim građanima”, poručuje Dinkić.

Njegov kolega iz vlade, zadužen za rad i socijalnu politiku, Rasim Ljajić ipak kaže da ne vidi spremnos MMF-a da da “zeleno svetlo” za rast plata i penzija.

“Ja u ovom trenutku ne vidim spremnost MMF-a da pristane na tu soluciju i to bi moglo da ugrozi naš kredibilitet jer je već dogovorena dinamika, kada je moguće očekivati odmrzavanje plata. A to podrazumeva novu vrstu dogovora i ja ne vidim spremnost MMF-a za to”, naveo je Ljajić.

MMF je o penzionerima razgovarao i sa potpredsednikom Vlade Jovanom Krkobabićem. Osim potvrde rešenja iz novog Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, Krkobabić kaže da nije bilo reči o povećanju penzija pre januara sledeće godine.

MMF je danas zanimalo i kako je Srbija rasporedila 1,5 milijardu dinara koja je tokom predhodne revizije rezevisana za socijalno najugroženije.

Resorni ministar Rasim Ljajić obavestio je Alberta Jegera da je deo predviđenog novca već odvojen ali da će za ostatak morati da se pričeka na rebalans budžeta.

Ljajić: 4 milijarde dinara za socijalu

Ministar Ljajić najavio je novi Zakon o socijalnoj zaštiti za čiju primenu će biti potrebno četiri milijarde dinara.

On je u razgovoru sa delegacijom MMF-a rekao da će novi Zakon o socijalnoj zaštiti uvesti niz usluga usklađenih sa međunarodnim standardima.

Novim zakonom će se utvrditi kriterijumi na osnovu kojih će biti proširen krug korisnika socijalnih davanja, kao i bolja ciljanost u raspodeli, rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: