Kuba: Nema više besplatnih cigareta

Vlada Kube objavila da od 1. septembra cigarete neće biti na spisku sledovanja koja decenijama dobijaju stanovnici te zemlje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.08.2010.

01:00

Default images

Program na osnovu kojeg su stariji Kubanci dobijali cigarete o državnom trošku je završen. To je najnoviji u nizu malih koraka ka potpunom ukidanju subvencija za hranu i drugu osnovnu robu.

Država stanovnicima nikada nije delila tompuse, stariji od 55 godina su do sada imali pravo na tri pakle "jakih" cigareta i jedno paklo "blagih" mesečno, ukupno 80 cigareta - za 6,50 pesosa (0,2 evra).

Kutija najjefitinijih kubanskih cigareta košta sedam pesosa (0,20 evra), a najboljih domaćih ili uvoznih deset puta više.

Do pre dvadesetak godina subvencionirane cigarete su dobijali svi Kubanci stariji od 18 godina.

Sada su, zbog najave ukidanja subvencije, posebno zabrinuti najstariji čije penzije iznose i svega 200 pesosa (6 evra) mesečno.

Mnogi su cigarete dobijene od države prodavali na crnoj berzi za bar dvaput veću cenu ili ih trampili za so, šećer, pasulj, meso, pirinač, jaja, hleb.

Vladino saopštenje o ukidanju subvencije za cigarete nije propraćeno isticanjem koristi po zdravlje od smanjenja ili odustajanja od pušenja.

Prethodnim smanjivanjem subvencija krajem prošle godine bili su obuhvaćeni grašak i krompir.

Ovog leta Vlada Kube je zatvorila menze u preduzećima u kojima su se zaposleni hranili besplatno, ali im je dala dodatak na platu za ishranu.

Domaći kritičari kažu da vlast sada izneverava glavno obećanje dato tokom revolucije 1959. godine: Socijalizam neće obogatiti narod, ali će svi Kubanci imati bar osnovno.

Vlast kaže da joj je cilj da podstakne produktivnost i oslobodi državu prevelikog ekonomskog tereta.

Država i dalje subvencionira obrazovanje, zdravstvo, stanovanje i prevoz.

Na Kubi skoro svi rade za državu, a plate su oko 530 pesosa (16 evra) mesečno.

Subvencije za stanovništvo su počele 1962. godine, kao privremena mera zbog tada uvedenog ekonomskog embarga SAD protiv Kube koji je i dalje na snazi, ali je poslednjih godina ublažen "iz humanitarnih razloga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: