Vestervele: Mapa trajno promenjena

Nezavisno Kosovo je realnost, izjavio u Beogradu šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele. Srbija ne odustaje od rezolucije o Kosovu, odgovorio Vuk Jeremić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.08.2010.

00:16

Default images

Vestervele se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, šefom diplomatije Vukom Jeremićem i stranačkim liderima.

Nezavisnost Kosova je realnost, a geografska mapa Jugoistočne Evrope je trajno promenjena, izjavio je u Beogradu šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Vlastima u Beogradu poručio je da bi, zarad evropskih integracija, trebalo da vode "odgovornu i izbalansiranu politiku".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da u Beogradu postoji spremnost za dijalog, ali da neće biti odustajanja od rezolucije o Kosovu, koja je upućena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Poruka sa kojom je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele stigao u Beograd obelodanjena i pre nego što se Vestervele sreo sa predsednikom, premijerom i ministrom spoljnih poslova.

Studentima Beogradskog univerziteta i stipendistima fonda "dr Zoran Đinđić", šef nemačke diplomatije odmah je poručio - nezavisnost Kosova je za Nemačku zatvoreno pitanje, treba se okrenuti praktičnim pitanjima.

Usledilo je i upozorenje da u EU ima mesta samo za one koji vode "odgovornu" i izbalansiranu regionalnu politiku, mada ni oni, naveo je Vestervele, ne treba da računaju na bilo kakve popuste niti prečice na putu do članstva.

"Geografska mapa Jugoslavije iscrtana i završena i ne pomaže da prećutimo istinu o tome", rekao je Vestervele.

Vestervele je predvideo da će u budućnosti Beograd i Priština sedeti za istim stolom u Briselu i sa EU rešavati probleme, ma koliko se nekome činilo da je to utopija.

Proces evropskog ujedinjenja je pokazao da se takva utopija može ostvariti, rekao je Vestervele.

"Povećan stepen razumevanja Beograda i Brisela"

Predsednik Srbije Boris Tadić i Vestervele složili su se da je Nemačka jedan od najznačajnih partnera Srbija, a Boris Tadić rekao je da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova dijalogom.

Posle Vesterveleove posete povećan je stepen razumevanja između Brisela i Berlina, naveo je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

On je, međutim potvrdio da neslaganje o Kosovu ostaje.
Nemaèka i Srbija znaèajni partneri, slažu se Vestervele i Tadiæ (FoNet)
Na pitanje da li će Srbija povući rezoluciju koju je uputila UN ili pristati na promenu njenog sadržaja, što je sugestija SAD i EU, odnosno Nemačke, ministar Vuk Jeremić odgovara odrično.

"Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova", rekao je Jeremić.

Gvido Vestervele, za koga se spekulisalo da u Beograd donosi opomenu Beogradu da odustane od čvrstog stava o Kosovu u UN izbegao je direktan odgovor na pitanje koje su posledice takve politike, a šta bi bio dobitak ukoliko bi Beograd pristao na tehničke pregovore sa Kosovom, pod pokroviteljstvom Brisela, a ne Njujorka, što je nemački predlog.

"Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije", poručio je on.

Prema njegovim rečima, EU otvara izuzetno velike šanse za ekonomski i svaki drugi razvoj Srbije, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi.

"EU je projekat koji će biti dovršen kad sve zemlje zapadnog Balkana budu njene članice i to je naš cilj", zaključio je nemački ministar.

Tadić-Vestervele: Dobra saradnja

Predsednik Srbije Boris Tadić i Gvido Vestervele složili su se danas da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera.

Boris Tadić je preneo Vesterveleu da Srbija računa na pomoć Evropske unije za rešenje pitanja Kosova i naveo da se Srbija zalaže da se do rešenja za Kosovo dođe dijalogom Beograda i Prištine.
Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadiæa i ministra spoljnih poslova Nemaèke Vestervelea (FoNet)
Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Tadić je rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

On je kazao da sa Nemačkom postoji potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje kroz povećanje investicija i pozvao je nemačke kompanije da još više investiraju u srpsku privredu, navodi se u saopštenju.

Sastanak s premijerom

Nemački ministar se ranije danas sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem koji je pri tom naveo da je dijalog jedini put za pronalaženje rešenja pitanja Kosova i da je Srbija spremna da se o svemu blisko konsultuje s EU.

U saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima navodi se da je Cvetković preneo Vesterveleu da Nemačka ima veliki značaj za Srbiju, kao politički i ekonomski partner.
Sastanka nemaèkog ministra ipremijera Srbije (Beta)
Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić. Vestervele će se danas sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem.

Vestervele se danas sastao sa predstavnicima pet srpskih parlamentarnih stranaka.

Radnom ručku sa Vesterveleom prisustvovali su potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić i lideri Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović, naprednjaka Tomislav Nikolić i socijalista Ivica Dačić.

Nemački ministar sutra odlazi na Kosovo, gde će razgovarati sa predstavnicima vlasti u Prištini, posetiti manastir Gračanicu i nemačke vojnike u sastavu Kfora, saopštila je nemačka ambasada u Prištini.

Vestervele će razgovarati sa predstavnicima kosovskih institucija, a obratiće se i poslanicima u kosovskom parlamentu. Predviđena je i poseta nemačkog šefa diplomatije manastiru Gračanica.

Pribićević: Nemačka ne govori jezik ultimatuma

Bivši ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević kaže da su poruke koje je nemački šef diplomatije preneo zvaničnicima u Beogradu očekivane.

Gostujući u vestima TV B92, Pribićević je rekao da stav Nemačke da se ne slaže sa rezolucijom Beograda o Kosovu, ali da budućnost Srbije vidi u Evropskoj uniji, ostavlja prostor za nastavak dijaloga.
Ognjen Pribiæeviæ (FoNet)
“Sa jedne strane, Nemačka se ne slaže sa rezolucijom Beograda, a sa druge strane on je jasno ponovio da je budućnost Srbije u EU. Važno je naglasiti da je Vestervele lider Liberalno-demokratskej stranke, koja se zalaže za proširenje EU", rekao je Pribićević.

On je kazao i da Nemačka nije zemlja koja bi uslovljavala i govorila jezikom ultimatuma.

"Vestervele je samo iskazao stav Berlina, međutim postoji i dalje prostor, ne širok, za diplomatiju, dijalog se nastavlja", kaže Pribićević.

"Ekonomski odnosi dveju zemalja neće biti ugroženi. Niko neće odustati od svojih politika, ali nije u interesu ni Nemačke ni Srbija zahlađenje odnosa. Za nas je Nemačka, kao srce EU, najvažniji partner", kazao je on. Možete pogledati snimak gostovanja Ognjena Pribićevića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: