"Policija konačno otkriva napadače"

Odnos policije prema rešavanju slučajeva napada na novinare se promenio nabolje, kaže šefica odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2010.

00:10

Default images

"To je svakako dobar znak, ali ono što je zabrinjavajuće jeste da su napadači na Pančića zapravo 'momci' stari 18 i 20 godina", rekla je Solomonova.

Ona je učestvovala u panel-diskusiji "Napadi na novinare" na Petrovaradinskoj tvrđavi., u okviru Letnje škole istraživačkog novinarstva u organizaciji Balkanske istraživačke novinarske mreže.

Prema njenim rečima, istraživanja OEBS-a za 2009. godinu su pokazala da se broj fizičkih napada na novinare smanjio, ali zabrinjava rastući uticaj koji dopire iz polja politike i biznisa.

Novinarka BIRN-a sa Kosova Jeta Džara rekla je da solidarnost na Kosovu "postoji u kafani", ali je u javnosti ima vrlo malo.

"Vlada ide toliko daleko da vrši uticaj i na novinarske organizacije, tako da su i one politizovane. One reaguju samo ako je u pitanju neki novinar kojem su naklonjene, dok za neke uopšte ne reaguju ili im treba mnogo vremena, kao što je bio slučaj sa nama", rekla je ona.

Prema recima Jete Džare, najveći problem kosovskih novinara nisu nedovoljna solidarnost i napadi , već to što nepodobne novinare Vlada diskredituje objavljujući i laži o njima.

Novinar iz Hrvatske Hrvoje Apelt rekao je da je tamo policija počela da reaguje na napade na novinare tek kada je ubijen vlasnik " Nacionala" Ivo Pukanić.

"Moram da kažem da, ne samo u Hrvatskoj, već i celom regionu za koji sam radio statistiku napada na novinare, pre tri godine se dešavao jedan napad dnevno na medijske radnike. U 99 odsto slučajeva napadači do danas nisu nađeni", rekao je Apelt.

Željko Ivanović iz podgoričkih "Vijesti" rekao je da je u Crnoj Gori uticaj vlasti na medije jak, a solidarnost postoji samo među nerežimskim medijskim kućama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: