Đelić: Evropa izlazi iz recesije

Evropa postepeno izlazi iz recesije i to Srbija mora iskoristiti, izjavio je potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

19:15

Default images

"Srbija je stabilizovana, konkurentna i imamo mogućnosti, imamo šta da ponudimo što se tiče infrastrukture, troškova i ljudi, što je veoma bitno", rekao je Đelić.

Đelić je istakao da je "Nemačka centralna ekonomska sila našeg kontinenta, jedna velika ekonomija koja je izašla iz recesije i jedina zemlja Evrope koja uspešno konkuriše na veoma zahtevnim tržistima sveta".

On je ocenio da je sada momenat da iskoristimo potencijale Nemačke, ali i zemalja koje se na nju naslanjaju, poput Švajcarske, Austrije, Česke, Slovenije, jer su njihovi privredni kapaciteti u ovom momentu "knap" i tražiće mesto gde će moći da ih prošire na jedan koristan način.

"U tom kontekstu je i poseta potpredsednika Vlade Nemačke (Gvida Vestervelea) Beogradu, koji je stavio privredu kao veoma važnu tačku razgovora i nije slučajno to što poslednjih nedelja imamo veoma značajno interesovanje Nemačke, Austrije i nekih drugih zemalja za našu zemlju", rekao je Đelić.

U razgovoru sa čelnicima Ćuprije i Paraćina, prilikom razgledanja Industrijske zone "Zmič" između ove dve opštine, Đelić je istakao da je "slaba vajda od kukanja, jer je teško mnogo štošta u našoj zemlji".

Paraćin, Ćuprija, Pomoravlje i Srbija moraju iskoristiti šansu povećanog interesovanja investitora, a "mi ćemo iz Vlade pomoći", istakao je on.

"Ja bih kao koordinator evropskih fondova hteo da vidim koji su to projekti koje bismo mogli eventualno da finansiramo", rekao je Đelić i i istakao i da postoji mogućnost da Paraćin i Ćuprija dobiju sredstva iz Evropske dunavske strategije, jer je Velika Morava deo nje.

Dolazi izrada budžeta za 2011. godinu i "predlažem da zajedno radimo i da vidimo koju su to projekti Ćuprije koji bi trebali biti finansirani iz republičkog budžeta, a koji iz sredstava evropskog budžeta", istakao je Đelić u razgovoru sa rukovodstvom te opštine.

"Važni su projekti i ljudi koji će to nositi", dodao je Đelić i poručio im da se sami više angažuju i da ne očekuju da centralna vlast preuzme svu brigu na sebe.

Razgledajući Industrijsku zonu "Zmič", Đelić je rekao :da vlada podržava ovakve projekte i želi da sa kolegama iz opština privuče investitore, strane i domaće.

"Nudimo konkretno infrastrukturu, ljude, podršku opštine i nacionalne vlasti", istakao je Đelić i napomenuo da je veoma bitno da "ekipe po opštinama budu brze sa investitorima, budu tu, da budu profesionalne, da govore strane jezike i da govore na način koji jedan investitor iz sveta može da razume".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: