Silajdžić: Nema sporazuma sa JNA

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić tvrdi da sporazum sa JNA, za čije je kršenje osuđen Ilija Jurišić, nikada nije ni postojao.

Izvor: Beta

Sreda, 25.08.2010.

17:53

Default images

Silajdžić je uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kom se navodi da "navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut".

"Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je Iliju Jurišića proglasilo krivim za ’kršenje’ tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora", saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Dodaje se da je njegov kabinet nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut.

"Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić je u unakrsnom ispitivanju pred londonskim sudom u slučaju Ganić jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svjedočenja te i iz same presude tog suda", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "institucije Srbije na ovaj način pokušale nametnuti Bosni i Hercegovini nepostojeću međunarodno-pravnu obavezu, te su također prekršile pravo Jurišića na fer i pravično suđenje koje mu je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Dobrosusjedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Srbije tretiraju sve građane BiH na istinski nepristrasan način i u skladu sa pravnim poretkom EU. Ukoliko Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, BiH će svoja i prava svojih građana nastaviti aktivno i uspješno štititi na međunarodnom nivou", saopštio je Silajdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: