"Nema diskriminacije muslimana"

Vladina Komisija za versku nastavu odbacila mišljenje Islamske zajednice u Srbiji da novi saziv te komisije izražava diskriminatorski odnos prema muslimanima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.08.2010.

14:55

Default images

Na današnjem sastanku odlučeno da Komisija, u dogovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike, omogući ravnopravan status svim nastavnicima verske nastave.

Od ministarstva će se tražiti mišljenje o zapošljavanju nastavnika verske nastave na neodređeno vreme, onih koji ispunjavaju kriterijume propisane Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Konstatovana je i promena u sastavu Komisije za versku nastavu do koje je došlo 29. jula, a koju sada čine tri predstavnika Ministarstva prosvete, dva predstavnika Ministarstva vera i jednog predstavnika Islamske zjaednice.

Pri tom je navedeno da je prestala potreba za imenovanjem dva predstavnika Islamske zajednice u toj komisiji, posebno pošto je predstavnik Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić od 2008. napuštao, bojkotovao i opstruisao rad Komisije za versku nastavu.

On je uslovljavao svoje prisustvo odstranjivanjem predstavnika Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Zilkićeva opcija je, dostavljajući jedinstvene liste kandidata za veroučitelje iz oba dela Islamske zajednice, konstruktivno doprinosila radu Komisije za versku nastavu.

Zukorlićeva islamska zajednica je protestovala zbog promene članstva u Komisiji za versku nastavu, tražila od Vlade Srbije izmenu takve odluke, a ako se to ne dogodi oni će, kažu, protestovati zajedno sa roditeljima i učenicima ispred zgrade vlade u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: