Sretko Kalinić izručen Srbiji

Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić izručen je Srbiji noćas nešto pre 2 časa. Po završetku istrage, biće upućen na izdržavanje kazne od 40 godina.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

03:28

Default images

Kalinić je u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora Dubrava do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije.

Nepunih pola sata kasnije, pripadnici MUP-a su trasom koja je unapred pripremljena, uz specijalno obezbeđenje duž cele trase, sproveli Kalinića do planiranog objekta.

On je predat pripadnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, a kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, objekat u kom je smešten Kalinić će obezbeđivati i pripadnici Žandarmerije.

Prema njegovim rečima, MUP je sve detalje oko izručenja Kalinića čuvao u najstrožoj tajnosti želeći da izbegne bezbednosne rizike koji su mogli biti "skopčani" sa operacijom izručenja.

Dačić je objasnio da je u prebacivanju Kalinića od Surčina do Beograda korišćeno više lažnih, fingiranih kolona automobila i dodao da se moralo pribeći i medijskim dezinformacijama u vezi sa njegovim prebacivanjem, zbog čega se izvinio novinarima i medijima.

Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

"MUP očekuje da će njegovim iskazom moći da bude rasvetljen i niz drugih krivičnih dela koja su spominjana u prethodnom periodu i da će se time doprineti proširivanju krivičnih prijava povodom nekih drugih krivičnih dela koja su izvršena u prošlosti", naveo je ministar policije.

Reč je o 10 do 20 ubistava koja je Kalinić spomenuo u iskazima hrvatskim istražnim organima, precizirao je Dačić.

Kalinić je prvi državljanin Hrvatske koji je izručen Srbiji posle potpisivanja međudržavnog sporazuma o ekstradiciji.

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec rekao je da je izručenje Sretka Kalinića iz Hrvatske u Srbiju proteklo bez ikakvih bezbednosnih problema.

Možete pogledati snimak izručenja Sretka Kalinića, koji je emitovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Istraga o ubistvima o kojima je sam govorio

Sretko Kalinić boraviće u Orkužnom zatvoru u Beogradu do završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen je rekao da je policija jutros oko 2:30 predala Kalinića u nadležnost Ministarstva pravde i da bi on posle završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred nadležnim organima u Hrvatskoj, mogao biti upućen na izdržavanje kazne od 40 godina.
Sa juèerašnjeg izricanja presude Kaliniæu u Zagrebu (Tanjug)
Homen je rekao da Kalinić može da traži ponavljanje tih postupaka, pošto mu je suđeno u odsustvu, ali je rekao i da sumnja da bi mogao dobiti status svedoka saradnika u slučaju podizanja novih optužnica za krivična dela za koja do sada nije odgovarao.

U skladu sa novinama u Zakonu o krivičnom postupku iz 2009. godine, Kalinić bi mogao da dobije status svedoka saradnika ukoliko bi u ponovljenim postupcima bio osuđen na manju kaznu od 40 godina zatvora.

"Formalno pravno to je moguće, ali iskreno ne verujem da će mu se ponuditi takav status, s obzirom na težinu užasnih krivičnih dela koja je počinio. Smatram da bi bilo čak i kontraproduktivno da jedna takva osoba dobije bilo kakav povlašćeni status", rekao je Homen.

Prema rečima Homena, Kalinić bi mogao da bude "više nego dragocen svedok za niz nerazjašnjenih ubistava".

Ko je Sretko Kalinić

Sretko Kalinić je posle višegodišnjeg bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Miloš Simović, takođe pripadnik zemunskog klana.

Kalinić, koji ima hrvatsko državljanstvo pošto je 1974. godine rođen u Zadru, važi za najbrutalnijeg ubicu "zemunskog klana", u kojem se - prema pisanju štampe - "aktivirao" nakon što je tokom oružanih sukoba na Kosovu 1999. upoznao ubijene vođe tog klana, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.
(Tanjug)
Glavni egzekutor "zemunaca", Kalinić je poznat po likvidacijama iz automobila u pokretu, ali i po svojoj surovosti - zbog koje je dobio nadimak "zver".

Juče je u Hrvatskoj osuđen na 18 meseci zatvora zbog falsifikovanja pasoša.

Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora.

Kaliniću je, takođe u odsustvu, izrečena i kazna od 40 godina zatvora u procesu protiv zemunskog klana zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dve terorističke akcije.

Pošto mu je suđeno u odsustvu, Kalinić ima pravo da zahteva ponavljanje suđenja.

Ukoliko zatraži ponavljanje ovih postupaka, do izricanja pravosnažne presude boraviće u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda ili Okružnom zavoru u Beogradu, dok se ne steknu uslovi za upućivanje na izdržavanje kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: