"Stanje u prosveti katastrofalno"

Sindikati prosvetara upozoravaju da je stanje u prosveti katastrofalno, za šta okrivljuju nadležno Ministarstvo i najavljuju štrajk.

Izvor: B92

Utorak, 24.08.2010.

10:11

Default images

Leonard Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže za B92 da se kriza u prosveti ogleda u svim segmentima i da je za to krivo Ministarstvo prosvete koje ima monopol.

Što se tiče sindikata, školska godina će početi 2. septembra, kaže on, i dodaje da je sindikat organizovao protest da bi širu javnost upozorio da oni ne prihvataju odgovornost za propadanje prosvete.

Priča o neophodnoj racionalizaciji u prosveti i neselektivnom stvaranju viškova zaposlenih ponovo je pokrenuta u ponedeljak, kada je Ministarstvo prosvete dostavilo direktorima osnovnih škola u Kragujevcu uputstvo kojim se nalaže da nastavnici fizičke kulture od ove školske godine više ne drže časove učenicima trećih i četvrtih razreda.

“Država ništa nije učinila za pripremu racionalizacije u prosveti. Obrazovanje je u dubokoj krizi koja traje decenijama i to se ogleda na svim segmentima, obrazovnom, koncepcijskom, finansijskom, organizacionom, kadrovskom. Svu odgovornost za ovo obrušavanje snosi Ministarstvo prosvete koje je sebi prigrabilo isključiv monopol, pravo da odlučuje o sudbini prosvete u Srbiji”, kaže Erdelji.

On kaže da je sindikat organizovao protest da bi upozorio javnost da ne prihvata odgovornost za propadanje prosvete.

“Tražimo da se prvo depolitizuje i decentralizuje prosvetni sistem i da se reši osam ključnih pitanja - nemamo strategiju nacionalnog obrazovanja; da se poveća izdavanje iz bruto nacionalnog dohotka za potrebe obrazovanja, jer smo mi najnepismeniji narod u Evropi, koji najmanje izdvaja za obrazovanje; da se izmeni postojeći zakon; da se izvrši racionalizacija mreže škola, koja je neadekvatna; da se uvećaju zarade zaposlenih i poštuju isplate drugih primanja; da se izvrši reforma nadzorničkih službi; da se započne reforma gimnazija kao elitnih škola”, navodi Erdelji.

On dodaje da Ministarstvo prosvete ni dan-danas ne zna broj zaposlenih i ističe da je za vreme ministrovanja Žarka Obradovića zaposleno 2.500 novih ljudi.

Prema njegovim rečima, što se tiče sindikata, školska godina će početi 2. septembra, a ne prvog, i dodaje da je sindikat dao rok Ministarstvu za tri stvari koje mogu da se urade za mesec dana.

“Mi smo pre šest meseci najavili taj štrajk i dali smo tih osam ključnih tačaka, do sada ništa nije urađeno, sve je improvizacija. Obrazovanje je zadnja rupa na svirali”, zaključio je Erdelji.

Pavlović: Veće plate ili štrajk

Štrajk prosvetara najavio je i predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović.

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će taj sindikat stupiti u štrajk ukoliko nastavnicima ne bude odobreno povećanje plate od oktobra.

"Nama se ne žuri da stupimo u štrajk i nije nam važno da to bude 1. septembra. Važno je da organizujemo jednu dugoročnu akciju koja će
omogućiti ispunjenje naših zahteva", kazao je Pavlović i dodao da eventualni štrajk neće značiti potpuno obustavljanje nastave, već
skraćenje časova.

On je najavio i da će predsednici sindikata u četvrtak 26. avgusta razgovarati sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i da će odluka o mogućem štrajku biti doneta na sednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja 30. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: