Čile: Rudari dobili vodu i hranu

Spasilačke ekipe dostavile su prve količine vode i hrane za 33 rudara zarobljena u rudniku bakra i zlata u Čileu.

Izvor: FoNet

Utorak, 24.08.2010.

08:12

Default images

Voda i hrana rudarima je doturena u kapsulama kroz cev koja im je jedino sredstvo komunikacije sa spoljnim svetom.

Rudararima, koji su nakon nesreće u rudniku San Hoze, blizu gradića Kipojano, zarobljeni u jami već 18 dana, međutim, nije rečeno da bi njihovo spasavanje moglo trajati mesecima.

U rudnik je upućena specijalna bušilica koja treba da probije dva nova okna, manje - za ventilaciju i komunikaciju, a veće za spasavanje rudara.

Očekuje se, međutim, da će i uz pomoć posebne opreme i mehanizacije operacija spasavanja potrajati najmanje dva meseca.

Šef spasilačke ekipe je rekao da članovi porodica pišu poruke rudarima i da im je savetovano da učine sve da bi održali optimizam zatrpanih rođaka.

Spasioci su prvi kontakt sa zatrpanim rudarima uspostavili u nedelju, kada je minijaturna kamera spuštena kroz cev sonde na dubini od 700 metara uočila likove rudara i njihovu poruku da su svi zajedno u skloništu koje se nalazi u neoštećenom delu okna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: