Kaliniću godinu i po kazne zatvora

Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić u Zagrebu osuđen na godinu i po dana zatvora zbog falsifikovanja pasoša. Ministarka Malović se nada brzom izručenju.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 24.08.2010.

07:22

Default images

Kalinić je u sudnicu Opštinskog krivičnog suda uveden s lancima vezanim rukama i nogama, i najpre izjavio da se ne oseća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice.

Na to je reagovao Kalinićev advokat rekavši da se nisu tako dogovorili. Posle kratkih konsultacija sa advokatom, Kalinić je promenio iskaz i izjasnio se da je kriv.

Nakon postupka koji je trajao manje od pola sata sudija je zakazao izricanje presude, nakon čega je Kalinić osuđen na 18 meseci zatvora.

Nakon što ta presuda postane pravosnažna, Kalinić može odmah da bude izručen Srbiji, gde je osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kalinić, koji ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo i čeka izručenje Srbiji, tereti se da je krajem avgusta 2006. u zagrebačkoj policiji tražio pasoš na ime druge osobe falsifikujući potpis i prilažući lažnu ličnu kartu i fotografije.

Za dobijanje pasoša falsifikovao je potpis, priložio lažnu ličnu kartu i svoje fotografije. Takođe je optužen i da je početkom 2009. godine na tuđe ime zatražio još jedan pasoš u Konzulatu Hrvatske u inostranstvu, priloživši uz svoju fotografiju, domovnicu, izvod iz knjige rođenih, ličnu kartu i potvrdu o odjavi prebivališta na ime druge osobe.

Izručenje Kalinića očekuje se uskoro

Ministraka pravde Srbije Snežana Malović, pozdravalja odluku Suda u Zagrebu, i za B92 kaže da očekuje skoro izručenje Kalinića.

“Želim da naglasim da to nikakve veze nema sa postupkom ekstradicije, pošto u rešenju ministra pravde nije uslovljena njegova ekstradicija dovršenjem krivičnog postupka u Zagrebu, kao i njegovim izdržavnajem kazne”, objašnjava ministarka.

“To su sve stvari koje mogu da se usaglase shodno postojećim ugovorima koji postoje između Srbije i Hrvatske. Kao što smo i ranije naglašavali, ja očekujem da se on (Kalinić) vrlo brzo nađe u Beogradu”, kaže Malovićeva.

Da će se Kalinić uskoro naći u Srbiji potvrdio je i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je po izricanju današnje presude u Zagrebu, rekao da će osuđeni pripadnik zemunskog klana biti izručen Srbiji "najbrže što može".

U zagrebačkom Županijskom sudu rekli su, kako je prenela Hina, da još od početka prošle sedmice, kada je Bošnjaković potpisao rešenje o izručenju, nema prepreka da 36-godišnji Kalinić bude prebačen u Srbiju.

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić objasnio je da u rešenju koje je potpisao ministar pravosuđa nema nijednog uslova koji bi trebalo ispuniti radi izručenja.

"To znači da je Kalinić mogao biti izručen i pre današnjeg suđenja pred Opštinskim kaznenim sudom", rekao je Devčić.

Hrvatski mediji sepkulišu da bi izručenje Kalinića moglo, na osnovu nedavno potpisanog međudržavnog sporazuma, da se obavi već sutra čime bi postao prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen Srbiji.

U Minstarstvu pravde navode da detalji prebacivanja Kalinića u Srbiju neće iznositi u javnost iz bezbednosnih razloga.

Za Kalinića je u Srbiji, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, već rezervisano mesto u zatvoru Zabela, kraj Požarevca.

Ovaj zatvor ima posebno obezbeđeno odeljenje za lica, osuđena za najteže oblike kriminala.

Zatvorenici su strogo razdvojeni u svojim ćelijama, a dolazak Kalinića teško da će ih ostaviti ravnodušnim, iako, on ne može da utiče na izmene presuda koje su im izrečene, rekla je portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Kalinić je osim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u odsustvu osuđen i na 40 godina zatvora zbog niza drugih ubistava i otmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: