SRS i SNS: Ombudsman krši Ustav

Radikali i naprednjaci kritikovali ombudsmana jer je na njegovom vebsajtu objavljena mapa Srbije bez Kosova. Nije reč o mapi države, kaže ombudsman.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.08.2010.

14:50

Default images

Objavljivanje karte Srbije bez Kosova na vebsajtu zaštitnika građana ujedinilo u reakciji dojučerašnje stranačke kolege – naprednjake i radikale.

U Srpskoj naprednoj stranci ocenjuju da se radi o licimerju vlasti u Srbiji, dok iz Srpske radikalne stranke zahtevaju, kako se navodi, istragu protiv odgovornih.

"Srpska radikalna stranka najoštrije osuđuje objavljivanje karte Srbije bez Kosova i Metohije na zvaničnom sajtu zaštitnika građana na stranici koja je posvećena nacionalnim manjinama", saopštio je SRS i zatražio istragu protiv odgovornih.

Karta Srbije bez Kosova i Metohije, kako tvrdi SRS, objavljena je na sajtu zaštitnika građana: www.pravamanjina.rs.

Izražavajući zaprepašćenje što je na sajtu www.pravamanjina.rs postavljena mapa koja "prikazuje etničku strukturu opština bez upravne teritorije Kosova i Metohije", Srpska napredna stranka je optužila vlast za licemerje.

"Režim tolerisanjem ovakvog neustavnog ponašanja zaštitnika građana očigledno pokazuje koliko je licemerna i nepostojeća državna politika prema Kosovu i Metohiji kao integralnom delu Srbije", saopštio je SNS.

Ombudsman: Nije reč o mapi Srbije

Zaštitnik građana Saša Janković negirao je danas da je na Internet prezentaciji www.pravamanjina.rs objavljena mapa Srbije bez Kosova i Metohije, kako tvrde dve opozicione stranke.

"Na sajtu je, kako je i napisano, mapa sa podacima o etničkoj strukturi u opštinama centralne Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, sa napomenom da je reč o teritoriji Srbije bez Kosova", naveo je Janković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da se "skoro sve, ako se želi, može tumačiti van konteksta" i kazao da nema spremnosti svih političkih aktera da "državni organ, koji je i po Ustavu izrazito nepolitičkog karaktera, ostave izvan aktuelnih političkih procesa".
To nije mapa Srbije, tvrdi Saša Jankoviæ (Tanjug, arhiva)
Podataka o etničkoj strukturi za Kosovo nema jer, naveo je Janković, popis stanovništva, koji je 2002. godine radio Zavod za statistiku, iz dobro poznatih razloga nije obavljen i na teritoriji Kosova.

Zaštitnik građana je, navedeno je u saopštenju, svake godine, u izveštaju Skupštini Srbije, ukazivao na probleme u vezi sa teritorijom Kosova.

Tako i u izveštaju za prošlu godinu, dostavljenom republičkom parlamentu i objavljenom u "Službenom glasniku", piše da se "prava i slobode građana na Kosovu ne ostvaruju pred organima Republike Srbije (izuzev u manjem delu), pa ne postoje ni faktički uslovi za ostvarivanje nadležnosti zaštitnika građana na teritoriji Kosova i Metohije", navedeno je u Jankovićevom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: