Josipović: Imamo isti cilj

Predsednik Boris Tadić i ja imamo isti cilj - obnovu dobrih odnosa i zajedničku evropsku budućnost, izjavio predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

12:47

Default images

Josipović je u intervjuu novosadskom nedeljniku „Akter“ rekao da Tadić i on do sada nisu ulazili u detalje kvalifikacije akcije Oluja.

"Sigurno, to je jedno od pitanja o kojima možemo različito misliti. Za Hrvatsku je Oluja oslobodilačka akcija zasnovana na međunarodnom pravu i pravu uspostavljanja teritorijalnog integriteta", naglasio je Josipović.

"To je akcija kojom je Hrvatska legalno i legitimno uspostavila nadzor nad svojom teritorijom", objasnio je Josipović i konstatovao da "Oluja, kao takva, sigurno nije zločin", kaže on.

Hrvatski predsednik smatra da koncept ratnog zločina ne zavisi od karaktera rata koji se vodi, zbog čega Hrvatska sudski progoni sve počinioce ratnih zločina, bez obzira na to je li reč o Hrvatima ili Srbima.

Prema njegovim rečima, Tadić i on će širom otvorili vrata boljim odnosima Srbije i Hrvatske.

"Neki se efekti već vide, neki će se tek videti", istakao je Josipović.

On je podsetio da je ojačana saradnja policija i pravosuđa, otvorena ideja o prelasku granice sa ličnom kartom i dat novi podsticaj pronalaženju nestalih, vraćanju kulturnog blaga i rešavanju pitanja izbeglica.

Upitan o statusu Kosova, Josipović je odgovorio da je Hrvatska svoje stanovište izrazila priznavanjem nezavisnosti, što se neće menjati.

"Što se moguće rezolucije tiče, tek bi trebalo videti njen sadržaj. U svakom slučaju, podržavamo razgovore Srbije i Kosova o unapređenju međusobnih odnosa i njihovoj normalizaciji", zaključio je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: