Žene Srebrenice tužiće Del Ponteovu

Članice nevladine organizacije "Žene Srebrenice" prikupljaju potpise za tužbu protiv bivše haške tužiteljke Karle del Ponte.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.08.2010.

12:13

Default images

Ta nevladina organizacija smatra da je Del Ponteova odobrila da se unište lične stvari srebreničkih žrtava.

Kako je javila Televizija Federacije BiH, "Žene Srebrenice" ne odustaju od odluke da tuže Del Ponteovu jer je ona bila jedan od potpisnika dozvole da se u Hagu uništi više od 1.000 ličnih stvari i dokumenata žrtava genocida u Srebrenici.

"Ubijene su nam i uspomene, zbog čega Karla del Ponte mora odgovarati", saopštila je ta organizacija, čije je sedište u Potočarima.

Članice udruženja su saopštile da Karlu del Ponte smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o zločinu u Srebrenici 1995. i da ne odustaju od namere o tužbi i da su već počele da prikupljaju potpise za pokretanje tužbe.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc potvrdio je u maju prošle godine da je u Hagu uništeno oko 1.000 dokaza uzetih iz masovnih grobica oko Srebrenice.

Bramerc je objasnio da je to učinjeno zbog nemogućnosti arhiviranja i da je reč o uobičajenoj proceduri.

On je rekao da postoje podaci o tim dokazima i da su oni morali da budu uništeni i zbog daljeg propadanja. Među uništenim dokazima su lične karte, fotografije ili delovi odeće žrtava, precizirao je Bramerc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: