Status službenog lica za lekare

Lekarska komora Srbije je apelovala na ministarstvo zdravlja i parlament da što pre donesu zakon koji bi omogućio uvođenje statusa službenog lica za lekare.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 23.08.2010.

12:11

Default images

Povodom grubog fizičkog napada na radnom mestu na koleginicu Lekarska komora upozorava da napadi na lekare i medicinske sestre postaju svakodnevna pojava.

Nasiljem nad lekarima nanosi se šteta i pacijentima. Nedopustivo je da lekari leče bolesne a da strahuju za svoj život i zdravlje, dok počinioci za to dobiju samo prekršajne prijave, saopštava Lekarska komora.

Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije isitim povodom podseća da je već dva puta parlamentu uputio zahtev da se zaposlenima u zdravstvu dodeli status službenog lica za vreme obavljanja posla.

Sindikat ocenjuje da, zbog toga, odgovornost za slučajeve nasilja nad lekarima snose ministar zdravlja i poslanici.

Posle brojnih opomena javnosti da je agresija dostigla visok nivo i da bi kazne trebalo prilagoditi i omogućiti da se napadači procesuiraju prema krivičnom zakonu i izjava ministra zdravlja da se tome kategorično protivi, zaključujemo da lekari i sestre dobijaju udarce upućene zapravo njemu i očajnim reformama zdravstvenog sistema, ocenjeno je u saopštenju.

Sindikat lekara i farmaceuta navodi da ministarstvo zdravlja, u okviru svojih reformi, podstiče agresivnost nezadovoljnih građana i "pričama o neljubaznim i korumpiranim doktorima, pokazuju ljudima koga treba da biju da bi iskalili bes i ostali nekažnjeni".

Izmenom organizacije službi, koja je proizvela probleme u zdravstvenom sistemu i upućivanjem na zaposlene, kao krivce, ministarstvo zdravlja je veštački napravilo razdor između pacijenata i lekara, a agresiju zbog lošeg stanja društva usmerilo na "bele mantile", zaključuje Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Ministar zdravlja obišao devojčicu i doktorku

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da nedopustivi incidenti poput "nemilog događaja u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije" ugrožavaju pacijente i ne idu u prilog ni pacijentima ni lekarima.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navedeno je da je Milosavljević danas obišao devojčicu koja se oporavlja pod nadzorom osoblja Neurohirurške klinike KCS, kao i doktorku Irenu Jozić koja je na kućnom lečenju posle zadobijenih povreda.

Ministar je sa doktorkom razgovarao o problemu poverenja između lekara i pacijenta i izrazio uverenje "da građani u zdravstvenim ustanovama širom Srbije prepoznaju napore koje preduzimaju zdravstveni radnici u svakodnevnom radu", navelo je Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: