Čile: Zatrpani rudari živi

Sva 33 rudara zarobljena pre više od dve nedelje u rudniku bakra u Čileu su živa, potvrdio je čileanski predsednik Sebastijan Pinjera.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.08.2010.

10:49

Default images

On je pročitao poruku koju su rudari poslali, a u kojoj je pisalo da su svi dobro.

Spasioci su preko sonde, spuštene 688 metara pod zemlju, najpre čuli udaranje kojim su zatrpani poručili da su živi, a pošto je sonda izvučena, na njoj je bila rukom ispisana poruka koju je predsednik Čilea pročitao porodicama i javnosti.

"Sva tridesettrojica smo dobro, u skloništu. Ova poruka došla je iz jezgra planine", prošitao je čileanski predsednik.

Ispred rudnika nastupilo je opšte slavlje. Porodice i prijatelji srećni su što su njihovi najmiliji dobro i što su dobili prvu vest od njih posle 17 dana iščekivanja.

Spasioci su se nadali da su rudari mogli da stignu do skloništa kada se srušio jedan od hodnika.

"Znala sam. Rekla sam i medijima. Moj muž je najstariji u grupi, ali ne samo zato, već zato što je i najiskusniji i zato što je radio u mnogim rudnicima kao životinja sa svim vrstama mina i spavao u hladnom, pokriven samo kartonom. Znala sam da će uspeti i u ovoj situaciji", rekla je Liliana Ramirez, supruga jednog od zatrpanih rudara Maria Gomeza.

Dok bi kopanjem bilo potrebno četiri meseca da se dopre do zatrpanih rudara, opremom koja je prethodnih dana stigla iz inostranstva iskopaće se tunel širine 68 centimetara kroz koji će spasioci pokušati da rudare izvuku na površinu, ili da im bar dopreme vodu, hranu i vazduh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: