Akcije NIS-a na berzi od 30. VIII

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije počeće u ponedeljak, 30. avgusta. Početna cena jedne akcije prvog dana biće 505 dinara ili 4,82 evra.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

16:07

Default images

U promet će biti pušteno 163.060.400 akcija Naftne industrije Srbije.

Skoro pet miliona građana postali su akcionari NIS-a. Mnogi će požuriti da prodaju svoje akcije, ali biće i onih koji će želeti da ih saučuvaju.

Njih, međutim, čeka zakonska začkoljica koja kaže da većinski vlasnik koji preuzme više od 95 odsto akcija preduzeća ima pravo da prinuduno otkupi sve preostale akcije.

Pravo na svojinu ustavom je garantovano, ali ako ste manjinski akcionar u preduzeću, to za vas ne mora da važi.

Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u članu 34. naime kaže da ukoliko putem ponude za preuzimanje većinski vlasnik stekne 95 odsto plus jednu akciju, on ima pravo da prinudno otkupi preostale akcije.

Drugim rečima, ako nećete da prodate akcije milom, kad ostanete u manjini, akcije će biti prodate silom.

To se upravo desilo i Vladimiru Tepavčeviću, bivšem radniku "Fabrike šećera Bačka“ koji je imao 76 akcija koje je želeo da sačuva.

"Njih nisam hteo da prodam, 15. aprila sam dobio ponudu od Sunokua da otkupi tih preostalih 76 deonica, do 10. maja je trajala prodaja akcija. Pošto nisam hteo da prodam, posle petnaestak dana dobio sam obaveštenje o prinudnoj prodaji akcija“, kaže on.

Iako se manjinski akcionari, koji godinama čuvaju akcije svog preduzeća, često osećaju prevarenim kad većinski akcionar i bez njihove saglasnosti preuzme akcije, treba napomenuti da je to praksa i na svim razvijenim tržištima.

Razlog za to je što kompanije sa malim brojem slobodnih akcija jednostavno nisu atraktivne na berzi. S druge strane, motiv većinskog vlasnika da postane stopostotni vlasnik je jasan - smanjenje troškova i izalazak sa berze.

"Primer kao što je bio slučaj sa Apatinskom pivarom gde većinski vlasnik ima 99 i, nešto procenata akcija tu nema nikakve trgovine, tu cena koja se odredi na berzi nije fer, a da ne pričamo o kompaniji koja svake godine mora da zakazuje skupštinu akcionara i da ispunjava razne druge uslove koje moraju da rade korporacije“, objašnjava glavni broker "Sinteze invest" Nenad Gujaničić.

Gujaničić navodi i da je osnovni problem našeg tržišta to što nije efikasno i što se svaki put može postaviti pitanje da li je većinski vlasnik po realnoj ceni stekao većinski paket.

Jer, ako je većinsko vlasništvo stekao za male pare, samim tim dobio je priliku i da po nižoj ceni od realne isitisne male akcionare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: