O rezoluciji 9. septembra

Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljaće o rezoluciji o Kosovu koju je podnela Srbija 9. septembra, piše list "Danas".

Izvor: FoNet, Danas

Nedelja, 22.08.2010.

10:27

Default images

Prema saznanjima lista iz vrha vlasti, istog dana trebalo bi da bude održano i glasanje, ali to će zavisiti od toka rasprave i odluke predsedavajućeg skupštine Libije.

Prema rečima sagovornika lista "Danas" iz srpskog državnog vrha, Libija je uvažila zahtev Srbije da se rasprava održi 9. septembra, kada će GS UN raspravljati o rezoluciji Azerbejdžana u vezi sa situacijom u Nagorno Karabahu.

Tog dana će zasedanju prvi put prisustvovati ambasador Evropske unije, koja je dobila status posmatrača u svetskoj organizaciji.

Cilj nedonošenje rezolucije koja stavlja tačku

"To što je u ovom trenutku veća mogućnost da za rezoluciju ne glasa većina prisutnih, ne uznemirava zvanični Beograd jer je procena da negativni ishod neće ozbiljnije promeniti situaciju u korist Prištine, saznaje "Danas".

Opširnije o tome možete čitati ovde. To indirektno potvrđuje i izjava zamenika premijera Ivice Dačića koji je rekao da je cilj Srbije da Generalna skupština Ujedinjenih nacija ne donese rezoluciju kojom će pitanje Kosova i Metohije biti zatvoreno.

“Srbija jeste otvorena za razgovore o daljem toku procesa vezanog za Kosovo i Metohiju. Srbija je otvorena za sve vrste razgovora, osim što mislim da je nerealno očekivati da Srbija može da prihvati da Generalna skupština UN donese rezoluciju u kojoj se stavlja tačka na pitanje uopšte nezavisnosti Kosova, time što se kaže da je to svršena i gotova stvar”, rekao je Dačić.

On kaže da u Vladi nije bilo podela povodom podnošenja predloga rezolucije i ističe da je bilo strateški i taktički važno da Srbija prva podnese predlog rezolucije jer se glasanje odvija po redosledu podnošenja, a ukoliko se prva izglasa, više nema glasanja o drugim predlozima.

Batić: Svi da pomognu Tadiću i Jeremiću

Vladan Batiæ (FoNet)
Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić apelovao je na političke stranke da podrže državu koja će se pred Generalnom skupštinom UN boriti da bude usvojen predlog srpske rezolucije o Kosovu i Metohiji.

"Bez obzira na stranačke i lične stavove, u ime DHSS-a apelujem na sve koji imaju kontakte, veze i mogućnosti da utiču na strane zvaničnike, da budu na istoj strani i pomognu Borisu Tadiću i Vuku Jeremiću koji u ime Srbije 'vode bitku' u GS", naveo je Batić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je ukazao da mnogi čekaju poraz Srbije, kako bi za to optužili aktuelnu vlast, pa se tako međunarodnoj zajednici šalje negativna poruka - da ni sama Srbija nije za svoju rezoluciju.

Bogdanović: Moramo razgovarati

I pored priprema za sednicu Generalne skupštine UN, vlasti u Beogradu nastavljaju da insistiraju na pregovorima sa predstavnicima Prištine. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Beograd i Priština treba da razgovaraju, ne samo o tehničkim pitanjima, već i o statusu, a sve u cilju pomirenja dve etničke zajednice.

"Ako ne sednemo s njima, ne znam sa kim možemo. Naravno, uz prisustvo međunarodne zajednice kao medijatora i što pre sednemo, pre ćemo rešiti probleme i nesporazume koji postoje", istakao je ministar.

Bogdanović je u intervjuu Tanjugu rekao da se ne može razgovarati samo o tehničkim pitanjima, kao što to traže Priština i deo međunarodne zajednice, već se mora razgovarati i o statusu.

"Zato srpska strana predlaže da se ide korak po korak u razgovorima o statusu, zatim o svim životnim problemima sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci, ali tako da se ide u pravcu pomirenja dve etničke zajednice", smatra ministar.

"To je prilika da se napokon reši pitanje i Srba i Albanaca na zapadnom Balkanu. To je naša ponuda. To je naš cilj", poručio je Bogdanović.

"Ne želimo ništa da radimo iza leđa bilo kome, a najmanje Srbima sa Kosova i Metohije", dodao je Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: