Sve više siromašnih na Kosovu

U senci borbe za status Kosova u pokrajini se povećava broj siromašnih. Prema prognozama ekonomista, nova poskupljenja dodatno pogađaju najsiromašnije građane.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

16:05

Default images

Na Kosovu 18 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Preko pedeset odsto potrošača ima potrebu za intervencijom iz budžeta. U poslednjih mesec dana na Kosovu je poskupeo hleb i to je najveći udar na budžet potrošača.

Porasle su i cene voća i povrća, kako na pijacama u Prištini, tako i na improvizovanim tezgama u srpskim sredinama. Kupaca i kod jednih i kod drugih je malo. Retko se ko može pohvaliti dobrim poslom. Paradajz iz plastenika košta 80, a iz bašte 100 dinara.

"Posao, hvala Bogu, ide dobro. Prodajem domaću robu. Paprike su po 50 centi. Ima mnogo konkurencije, paprika 50, a paradajz 70 centi jer je iz uvoza. Para ima, ali ima i mnogo konkurencije. Svaki minimarket prodaje. Krize trenutno nema, ne oseća se.“

"Nema posla. Ništa. Primam socijalnu pomoć. Nekad je dobijem, nekada ne. Vlada kriza. I policija prati ko može da prodaje a ko ne“.

Prosečna plata na Kosovu je između 150 i 250 evra. Penzije su oko 55 evra. U Ministarstvu za rad i socijano staranje imaju podatke da je na Kosovu nezaposleno oko 250 000 ljudi, ali ističu da ih zapravo ima skoro dvaput više.

U ministarstvu najavljuju povećanje plata i penzija tek naredne godine.

Mesečni obrt u trgovini na Kosovu je oko tri milijarde evra. Od toga najveću dobit ima vlada, a najmanju potrošači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: