Udružili se nastavnici veronauke

U okviru mešihata Islamske zajednice u Srbiji formirano Udruženje nastavnika islamske veronauke.

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

16:38

Default images

Ovo udruženje je smenu predstavnika te zajednice u vladinoj Komisiji za veronauku ocenilo kao "nastavak diskriminatorskog odnosa vlasti prema musimanima“.

U saopštenju se tvrdi da je reč o "sve brutalnijem kršenju prava muslimana koje preti da ugrozi stabilnost regije Sandžak“.

Od ministra prosvete je zatraženo da hitno, u ponedeljak, primi predstavnike tog udruženja radi, kako se navodi, zaustavljanja dalje eskalacije ovog problema.

Smenu profesora dr Mevluda Dudića sa mesta člana vladine Komisije za veronauku i imenovanje reis-ul-uleme Adema Zilkića umesto njega, Udruženje tumači kao "diskriminatorski odnos Vlade prema nastavi islamske veronauke“.

Udruženje je, dodaje se, na prvoj konstitutivnoj sednici osudilo „nezakonitu odluku“ Vlade Srbije kojom se "brutalno krši ustavom zagarantovana ravnopravnost Islamske zajednice“.

Oni traže promenu vladine odluke koja, tvrde, ima jasnu tendenciju ugrožavanja prava muslimanske dece na svoju veronauku i celokupnog procesa islamske veronauke.

Ukoliko za to, kako se navodi, ne bude razumevanja, Udruženje će, zajedno sa roditeljima i učiteljima, organizovati masovni protest imama i veroučitelja ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Učenici će, dodaje se, biti pozvani na bojkot nastave, a pripadnici te Islamske zajednice na građansku neposlušnost.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice, Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je reis-ul-ulema Zilkić, i one su se i do sada međusobno optuživale da nemaju dovoljan broj kvalitetnih obrazovanih predavača.

Zukorlićeva opcija je od uvođenja veronauke u škole imala predstavnika u Komisiji za veronauku, kao i muftiju Rešada Plojovića, koji je bio koordinator za veronauku između vlade i islamske zajednice.

Zilkić: Zukorlić zloupotrebljava izbor

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da njegov izbor za člana vladine Komisije muftija Muamer Zukorlić zloupotrebljava u cilju podizanja napetosti u regionu Sandžaka.

"Reč o klasičnom Zukorlićevom podgrejavanju napetosti jer moj izbor ne može nikome da šteti, niti će bilo koga da sputa ili da mu zakine pravo u obavljanju dužnosti iz nadležnosti primene veronauke. Naprotiv“, tvrdi reis ul ulema Zilkić.

On kaže da dosadašnji član te komisije Mevlud Dudić, inače, rektor Internacionalnog univerziteta i predstavnik Zukorlićeve opcije, nije smenjen već da su svi dosadašnji članovi te komisije razrešeni, nakon što je prethodni predsednik profesor Ljubodrag Stojanović podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Reis ul ulema je objasnio da je njega u vladinu Komisiju za veronauku delegiralo Minsitarstvo vera i da je on jedini predstavnik neke verske zajednice od šet članova koliko ih ukupno ima.

"Tu nema nikakve namere, jednostavno su promenjeni svi članovi, a u novi sastav tri predstavnika je delegiralo Ministarstvo vera, a tri su delegirana iz Ministarstva prosvete i svi oni su na nivou državnih sekretara ili zamenika ministara“, kazao je vrhovi poglavar IZS.

Zilkić je objasnio i da se Komisija ne bavi veronaukom u jednoj verskoj zajednici već opštom verskom nastavom i nema snagu odlučivanja već samo predlaganja.

"Jedini Zukorlićev i Dudićev gubitak je što su do sada veronaukom manipulisali i kršili zakon“, kaže Zilkić.

On tvrdi da na spisku Islamske zajednice Srbije ima 112 upisanih veroučitelja koji su se pisanim putem izjasnili da su lojalni toj zajednici i njemu kao članu vladine Komisije za veronauku.

Reis ul ulema, takođe, kaže da je Islamska zajednica na čijem je on čelu, za veroučitelje predložila 61 odsto onih koji su odani Zukorliću, a da su preostali iz reda onih koji su lojalni Islamskoj zajedici Srbije.

"Možda bi na tom spisku bilo i više njihovih, (onih koji podržavaju Zukorlića), ali nismo to dozvolili onima koji su se baš previše politički eksponirali u svim ovim dešavanjima u i oko Sandžaka“, naveo je on.

Zilkić kaže da se islamska veronauka u Srbiji uči iz udžbenika preuzetih iz Bosne i Hercegovine na kojima su zamenjene samo korice.

Slično je i sa planom i programom koji je, uz manje modifikacije, takođe, preuzet iz nastavnog programa BiH i koje je, kazao je on, odobrilo srpsko ministarstvo vera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: