Bogdanović: Reagovati na pretnje

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović pozvao Euleks da reaguje na preteće izjave Bajrama Redžepija. Ivica Dačić: Takve izjave su opomena međunarodnoj zajednici.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.08.2010.

14:39

Default images

Goran Bogdanović kaže da Redžepi koristi "fantomsku deklaraciju“ o nezavisnosti srpskih opština, kako bi uputio svoje stare pretnje Srbima na severu Kosova.

Ministar za Kosovo i Metohiju je naveo i da je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi ranije kazao da će "poslati specijalne jedinice policije na sever Kosova", nastanjen Srbima.

"Jasno je da se iza ovih njegovih izjava krije ambicija takozvane vlade Kosova da promeni realno stanje na terenu", rekao je Bogdanović. Dnevnik “Danas“ preneo je izjavu Redžepija da je Kosovo spremno da svoj teritorijalni integritet brani oružano, odnosno ako srpske sredine proglase nezavisnost od Kosova, kao i da je o tome Vlada Kosova obavestila Euleks i međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

Redžepi je, međutim, kasnije negirao da je pominjao upotrebu oružane sile kao moguće rešenje.

Bogdanović smatra da svakoga ko želi mir i kompromisno rešenje moraju zabrinuti izjave u kojima se "zvecka oružjem".

"Još jednom apelujem na Euleks da učini sve da upozori Prištinu da ovakve izjave koje daju njihovi zvaničnici destabilizuju ne samo Kosovo i Metohiju, već i ceo region. Svako ko pokuša da primeni nasilje moraće da snosi odgovornost za posledice", rekao je ministar.

Bogdanović je pozvao kosovske Srbe da ne nasedaju na provokacije iz Prištine.

Dačić protiv "retoričkih ratova"

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da umesto "retoričkih ratova" o Kosovu treba doći do kompromisnog rešenja koje bi zadovljilo i Srbe i Albance.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija o reakciji Prištine u slučaju proglašenje nezavisnosti opština na severu Kosova, Dačić je odgovorio da ne zna šta je Redžepi tačno spominjao, ali da "to nije rešenje".

"Svi želimo mirnim putem da se reše problemi i zato ovakva razmena različitih retoričkih ratova jeste možda i opomena međunarodnoj zajednici da treba da se uloži maksimum napora da se pronađe kompromisno rešenje, koje je pravično i za Srbe i za Albance na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Dačić je rekao i da je jedino na šta Srbija ne može da pristane da "sada sama definiše i kaže da je pitanje Kosova rešeno time što je proglašena nezavisnost".

"Za sve ostalo je Srbija spremna, pre svega za dogovore sa našim partnerima, i onima koji podržavaju stavove Srbije, kao i onima koji ne podržavaju stavove Srbije, ali jesu naši partneri, bez obzira što nam se stavovi razlikuju vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je on.

Dačić je ponovio da naše strateško opredeljenje i dalje ostaje Evropska unija, ali i odbrana naših nacionalnih i državnih interesa na legitiman način, kako to čine i druge države na svetu.

Upitan o deklaraciji o otcepljenju severa Kosova, Dačić je odgovorio da je to jedan avanturistički potez koji ne donosi ništa dobro srpskom narodu.

"Zaista bih zamolio sve da se ne igraju sa tako ozbiljnim stvarima", rekao je on podsetivši da je Srbija podnela Savetu bezbednosti UN predlog svoje rezolucije o Kosovu.

Dačić je naveo i da je "Srbija više puta rekla da smo spremni za pronalaženje kompromisnog teksta rezolucije, i spremni smo na sve, osim toga da se iz teksta rezolucije vidi da je to stavljanje tačke na pitanje statusa Kosova".

"Naša spremnost na kompromise i dogovore je tu, ali, sa druge strane kompromis znači i pravično rešenje za sve", rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: