Sindikati protiv novog Zakona o PIO

Sindikati nezadovoljni Vladinim predlogom izmene penzijskog zakona i najavljuju proteste. Vlada spremna za razgovor.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

14:31

Default images

Predstavnici pet sindikata su ocenili da će se predloženim izmenama zakona znatno smanjiti prava penzionera i da je neprihvatljivo da su one predložene bez saglasnosti sindikata.

Predstavnici sidikata najavili su da će u septembru organizovati niz protesta po Srbiji i generalni štrajk u Beogradu nezdovoljni izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje je predložila Vlada.

Cilj im je da se taj zakon povuče iz Skupštinske procedure i da se napravi novi u dogovoru sa sindikatima.

Na primedbu da je taj zakon napravljen u dogovoru sa MMF-om, sindikalci navode da ih MMF uopšte ne zanima.

Premijer Mirko Cvetković odgovara je Vlada spremna da razgovara sa sindikatima.

"Zakopane ratne sekire"

Sindikalne vođe, prema sopstavenom priznaju, zakopalli su ratne sekire.

Lideri pet sinidata kažu da se se lako i brzo dogovorili, a ujednio ih je predlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje je predložila Vlada.

Oni traži od Vlade da povuče iz skupštinske procedure predlog izmena i dopuna tog zakona, jer smatraju da prosečna penzija ne može da bude niža od 60 odsto zarade u Srbiji.

U tom cilju, sindikalci najavljuju okrugle stolove, ali i proteste i štrajkove. Prvi u nizu biće štrajk građevinara 8 . septembra.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubosav Orbović je naveo da će protesti u Beogradu biti organizovani "onoga dana kada u parlamentu počne rasprava o za sindikalce neprihvatljivom zakonu".

Sindikalni predstavnici izneli su i niz kritika na račun vlade zbog načina sprovođenja privatizacije kao i zamrzavanja plata dok istovremeno poskupljuju proizvodi koji su pod direktnom kontrolom premijerovog kabineta.

Uprkos činjenici da su sinidikalni potesti u Srbiji poslednjih godina daleko od masovnih, sindikalci veruju da će pokazati snagu, poput nekih svojih kolega iz Evrope, tako da najavljuju i radikalizaciju protesta po "grčkom modelu".

Zakon o penzijskom osiguranja predviđa duži radni vek i potpuno nov način usklađivanja penzija, a na njegovo donošenje Srbija se obavezala dogovorom sa MMF-om.

Protokol o zajedničkim aktivnostima danas su potpisali Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikat "Srbije "Sloga" i Industrijski sindikat Srbije.

Cvetković: Nema razloga za defetizam

Vlada Srbije je spremna na razgovor sa sindikatima o njihovim primedbama na Predlog zakona o osnovama penzijskog i invalidskog osguranja, izjavio je danas premijer Mirko Cvetković.

"Spremni smo na razgovore sa sindikatima, nema razloga za defetizam", kazao je Cvetković.

Premijer je rekao da se budžet Srbije u drugom kvartalu punio bolje nego početkom godine, kao i da zato veruje da ni u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom "neće biti tenzija".

Cvetković je naveo i da je najavljeni zakon o fiskalnoj odgovornosti biti važan za sprečavanje prevelikog zaduživanja države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: