Nagai počasni građanin Beograda

Nekadašnjem ambasadoru Japana u Beogradu Tadašiju Nagaiju uručeno priznanje Počasni građanin Beograda.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

14:27

Default images

Zvanje Počasnog građanina najprestižnije je priznanje koje grad dodeljuje pojedinicima.

Ovog puta uručena je nakadašnjem ambasadoru Japana u Srbiji Tadašiju Nagaiju, koji je jedan od najzaslužnijih za veliku pomoć koju je proteklih godina njegova zemlja donirala Srbiji.

Dodeljivanjem priznanja Počasnog građanina Beograda Tadašiju Nagaiju, glavni grad odužio se japanskom diplomati koji je u njemu službovao više od 16 godina.

Međutim, Tadaši Nagai smatra da to priznaje nije njegova lična zasluga i da bi ga dobio i neko drugi da je bio na njegovom mestu.

“To mi je naravno velika čast, ali moram da kažem da sam bio samo srećan što sam radio u ovoj zemlji u pravo vreme. Mislim da ova izuzetno veliko priznanje svim Japancima, posebno radnicima Japanske ambasade u Beogradu”, ocenio je on.

Niko u novijoj istoriji glavnog grada nije na takav način pružio ruku prijateljstva Beogradu u ime čitavog jednog naroda, istiakao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

“Smatram da je ovo jedini način da se Beograd i mi Beograđani simbolično odužimo njegovoj ekselenciji za sve što je proteklih deceniju i po učinio za nas. Gospodine ambasadore, za sve to iskreno Vam od srca hvala”, poručio je prvi čovek glavnog grada.

Od 2000. Vlada Japana poklonila je Srbiji pomoć u iznosu od 198 miliona evra, uključujući i otpis duga od 84 miliona evra. Samo glavnom gradu donirano je oko 30 miliona evra.

Jedna od najpoznatijih donacija su 93 poklonjena autobusa Gradskom saobraćajnom. Tu su takođe oprema za Hidrometeorološki zavod i "Vodovod i kanalizaciju", ambulantna kola i oprema za kliničke centre i bolnice u glavnom gradu.

Vlada Japana je pomogla rekonstrukciju i opremanje više od 10 osnovnih škola, kao i Filološki fakultet, Narodno pozorište, Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju

Nagai je kao mladi diplomata 1968. doputovao u Jugoslaviju da bi specijalizovao srpsko-hrvatski jezik. Od tada je u četiri navrata radio u ambasadi Japana u Beogradu, da bi 2009. okončao svoj ambasadorski mandat. 2002. odlikovan ordenom Jugoslovenske zastave. Skupštini grada ovom prilikom poklonio je dve fotografije pejzaža na Senjaku, čiji je on autor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: