Glavaš tvrdi da je primio presudu

Hrvatske vlasti tvrde da je Branimir Glavaš odbio da primi presudu koja mu je iz Hrvatske dostavljena poštom, što on demantuje.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

13:10

Default images

"To je laž, presudu sam primio 16. avgusta 2010. godine", rekao je Glavaš koji je poslao redakciji Indeksa.hr dostavnicu potpisanu 16. avgusta.

Njegov advokat Ante Madunić ponovio je za Indeks.hr da će presudu Vrhovnog suda odbrana pokušati "da sruši" svim pravnim sredstvima i da će dokazati pravu istinu o zbivanjima u ratnom Osijeku.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić prethodno je izjavio da “pošto mu (presuda) nije uručena, odlučeno je da to učini Interpol” i dodao da je Hrvatska već uputila zahtev za to.

On je dodao da je presuda Glavašu poštom poslata čim je iz Vrhovnog suda Hrvatske dostavljena Županijskom sudu, a to je bilo krajem prošlog meseca.

Glavaš je, inače, osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku tokom rata, gde je bio gradonačelnik.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula smanjio Glavašu kaznu sa deset na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravosnažna.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tela bačena u Dravu.

Ranije je Glavaš izjavio da ga "niko nije kontaktirao u vezi sa upućivanjem na izdržavanje (kazne)", jer ima pravo da izabere da li će da služi kaznu u Hrvatskoj ili BiH.

On je u maju prošle godine pobegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vreme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: