Uzurpiran državni objekat

Zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja ne mogu da uđu u prostorije koje su im dodeljene u Karađorđevoj 48, jer je zdanje uzurpirano.

Izvor: Blic

Petak, 20.08.2010.

08:34

Default images

Zgrada u Karađorđevoj je državna, ranije je bila dodeljena Ministarstvu pravde, a poslednjim vladinim zaključkom ovim nezavisnim institucijama, piše „Blic“.

Prema izvorima tog lista, državna imovina je uzurpirana od pojedinaca iz Geološkog instituta, koji tu državnu svojinu iznajmljuju kao da je njihova - privatna.

Geološki institut je, inače, ranije bio smešten u zgradi u Karađorđevoj 48, ali već pet godina nije njen korisnik. Istraga bi mogla da se proširi i na odgovorne u Pravosudnoj akademiji, čije su prostorije u ovom zdanju, jer se po navodima i ovoj ustanovi može obratiti za informacije o iznajmljivanju prostora.

Prema pisanju beogradskog lista, u spornoj zgradi, inače jednom od najveličanstvenijih zdanja u Beogradu, do skoro su se snimali i kadrovi za jednu italijansku seriju, a portir objekta kaže da se tu nalazi da bi čuvao dokumenta Geozavoda.

Zbog filmskih kadrova isečeni su i radijatori, predratni, gravirani, a pored stepeništa je polomljeni kip.

„Blic“ piše i da pojedine unutrašnje zidove i njihovu ornamentiku presecaju žvrljotine sprejom, da ima i izlepljenih dasaka, kao i polupanih stakala na vratima. Jedan deo zgrade prepun je bačenih dasaka, a WC šolja je nasred sobe, dok je zvanična naučna dokumentacija među razbacanim đubretom.

List podseća da je zgradu u Karađorđevoj 48 decenijama koristio Geozavod, koji je pre pet godina dobio drugi objekat i više, bar na osnovu zvanične dokumentacije, nije korisnik.

Međutim, i u vreme dok se tu radilo, zgrada je korišćena za žurke. Tadašnji provodi vezuju se za ime Milovana Bojića, ministra zdravlja u vreme vlasti Slobodana Miloševića. On je prostorije u te svrhe koristio do demokratskih promena.

U prostorijama za uživanje nekadašnjih julovaca danas je Pravosudna akademija, u kojoj se često održavaju seminari iz oblasti pravosuđa.

Pošto je korisnik zgrade bilo Ministarstvo pravde, tu je i Centar za medijaciju.

Nekada najveličanstveniji objekat u Beogradu na adresi Karađorđeva 48 podignut je između 1905. i 1907. godine. Sagrađen je kao upravno-poslovni objekat Beogradske zadruge, prvog srpskog društva za osiguranje osnovanog 1882. godine. Na samoj zgradi upravo piše „Odeljenje za bankarstvo osnovano 1882“, a mnogi smatraju da je ovo bila prva prava banka u tadašnjoj Srbiji.

Ovo zdanje, i nakon više od sto godina postojanja, ostalo je poznato kao zgrada Beogradske zadruge.

U posleratnom periodu, međutim, u nju se useljavaju mnoge ustanove i delatnosti za koje nije bila namenjena kada je građena, a najviše se zadržao Geološki zavod ili Institut za hidrotehnička i geološka istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: