Cena hleba ostaje nepromenjena

Ministarstvo trgovine i Unija privatnih pekara postigli dogovor da cena belog hleba ostane nepromenjena.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.08.2010.

07:30

Default images

Kako je dogovoreno, privatnim pekarima će iz Robnih rezervi biti odobrena pozajmica do 100.000 tona pšenice.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je da će cena vekne od pola kilograma koja se pravi od brašna tip 500, "ostatati nepromenjena u narednih šest meseci", navodeći da cena tog hleba iznosi od 15 do 38 dinara.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se pozajmica pšenice odobri na godinu dana i da se pšenica postepeno preuzima svakoga meseca.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica potvrdio je da je dogovor postignut i ponovio da će se pozajmljena pšenica koristiti samo za proizvodnju belog hleba.

Spisak pekara sa cele teritorije Srbije koje će praviti taj hleb, biće završen za sedam do 10 dana, i dostavljen Ministarstvu trgovine. Pralica je naveo da naredne nedelje počinju pregovori i sa bankama o izdavanju garancija pekarima za pozajmicu pšenice.

Dodao je da konačnu odluku o pozajmici treba da odobri Vlada Srbije.

Cene ostalih vrsta hleba, kao i peciva, i dalje će se formirati slobodno, kazao je Pralica.

Podsetimo, Beogradska pekarska industrija i "Klas" povećali su cenu hleba u proseku za 15 odsto, a skuplji hleb najavljuju i u Aranđelovcu, i to u proseku za 10 do 12 procenata skuplji.

Zaječarski "Žitopromet" takođe je najavio da će od subote 21. avgusta povećati cenu vekne polubelog hleba, sa 25 na 32 dinara, dok žitelji Novog Sada, Niša, Vranja i Kikinde hleb kupuju po staroj ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: