Glavaš odbio da primi presudu

Osuđenik za ratne zločine nad Srbima u Osijeku Branimir Glavaš odbio je da primi presudu koja mu je početkom meseca iz Hrvatske dostavljena poštom.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.08.2010.

00:45

Default images

Zbog toga je odlučeno da mu je uruči Interpol, izjavio je "Glasu Srpske" portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

"Uručivanje presude najpre je išlo redovnim putem - poštom, ali pošto mu nije uručena, odlučeno je da to učini Interpol, kome smo uputili zahtev za to", rekao je Devčić.

On je dodao da je presuda Glavašu poštom poslata čim je iz Vrhovnog suda Hrvatske dostavljena Županijskom sudu, a to je bilo krajem prošlog meseca.

"Čeka se da se presuda uruči Branimiru Glavašu, posle čega bismo je mogli proslediti i Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, a ono dalje da prosledi BiH da je potvrdi i postupa po njoj", kazao je Devčić.

U Ministarstvu pravosuđa rekli su banjalučkom "Glasu Srpske" da ne mogu ništa da urade kada je reč o Glavašu dok im Županijski sud zvanično ne uruči presudu.

Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula smanjio Glavašu kaznu sa deset na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine, čime je ona postala pravosnažna.

Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tela bačena u Dravu.

Ranije je Glavaš izjavio da ga "niko nije kontaktirao u vezi sa upućivanjem na izdržavanje (kazne)", jer ima pravo da izbere da li će da služi kaznu u Hrvatskoj ili BiH.

On je u maju prošle godine pobegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vreme nije bila pravosnažna, slobodno živi u zapadnoj Hercegovini.

Kada Ministarstvo pravosuđa Hrvatske dostavi BiH presudu i nadležni sud je potvrdi, Glavaš će imati pravo žalbe u roku od 30 dana i taj slučaj u BiH mogao bi da potraje i godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: