Specijalac švercovao jaja sokola

Irac, bivši pripadnik specijalnih vojnih snaga, osuđen je na 30 meseci zatvora zbog pokušaja šverca 14 jaja retke podvrste evropskog sokola iz Velike Britanije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.08.2010.

22:44

Default images

Džefri Lendram (48) je pokušao da otputuje za Dubai gde je sokolarenje masovan hobi, te bi na tamošnjem crnom tržištu za ta jaja mogao dobiti 6.000 evra.

Uhvaćen je na Međunarodnom aerodromu Birmingem pošto je čistačica primetila da se "sumnjivo ponaša". Policiji je rekao da su jaja kokošija i da ih je nagurao u sebe da bi lečio kičmu.

Danas je, ipak, priznao šta je u stvari pokušao.

Lendram je policiji rekao da su jaja kokošija i da ih je nagurao u sebe da bi lečio kičmu, međutim danas je, u sudu, priznao šta je u stvari pokušao.

Sokolovi za koje se veruje da loveći, pri obrušavanju dostižu brzinu od 320 kilometara na sat, zaštićena su vrsta u Velikoj Britaniji, te je i njihov izvoz zabranjen.

Izričući 30-mesečnu kaznu zatvora, sudija je rekao da je Lendramov zločin "u jednoj meri ugrozio i budućnost planete".

Lendram je ranije osuđivan zbog krađe jaja retkih ptica u Kanadi i Zimbabveu.

Kao bivši pripadnik specijalnih voijnih snaga u Rodeziji-kako se Zimbabve nazivao pre nego što je dobio nezavisnost, Lendram je koristio svoje veštine da bi se preko stenja i čak, viseći iz helikioptera, domogao gnezda retkih ptica.

Dok aktivisti za zaštitu ptica pretpostavljaju da je Lendram godinama krao jaja za bogate kupce na Bliskom istoku i dobro zarađivao, policajac specijalizovan za zaštitu prirode, koji je radio na njegovom slučaju, kaže da jedva čeka da ga poseti u zatvoru i sazna više o njegovoj taktici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: