Sukob Zukorlića i Čiplića

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić optužio Muamera Zukorlića da krši Ustav. Ministarstvo diskriminiše Bošnjake, odgovara muftija.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

22:36

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić optužio je glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da svojim aktivnostima krši Ustav.

Čiplić najavljuje nove izbore za nacionalni savet Bošnjaka, ako propadne druga konstitutivna sednica nacionalnog saveta. U međuvremenu, Čiplić je potpisao odluku o izmeni poslovnika o konstituisanju tog saveta.

U poslednjih nedelju dana dogodila su se dva incidenta u Sandžaku - kamenovanje autobusa "Niš ekspresa" i paljenje srpske zastave.

Dok neki političari i analitičari upozoravaju da je situacija u tom regionu poslednjih meseci zapaljiva, verbalni sukobi ne jenjavaju.

S druge strane, Zukorlić najavljuje da će bojkotovati eventualne nove izbore i kaže da Bošnjaci ne smeju da dozvole da se odluke o njihovom duhovnom i nacionalnom identetu donose u Beogradu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić tvrdi da prilikom konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka, početkom jula meseca, nije bilo diskriminacije već da je njegovo ministarstvo učinilo sve da zaštiti izbornu volju građana.

Čiplić je najavio da će, ukoliko propadne i drugi pokušaj da se održi konstitutivna sednica Bošnjačkog nacionalnog saveta, biti održani novi izbori.

"Zapravo, ključna stvar je da se do kraja završi konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta, da se Bošnjacima omogući da uživaju sva prava bez bilo kakve uzurpacije radi nekakvih političkih ciljeva”, rekao je Čiplić.

“U krajnjoj liniji, treba imati u vidu da 70.000 Bošnjaka, pa čak i 26.000 koji su glasali za Bošnjačku kulturnu zajednicu, očekuju da se Bošnjački nacionalni savet bavi njihovom manjinskom samoupravom, pravima iz oblasti obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma, a ne da se, koristeći to ime, bavi političkom retorikom i političkim aktivizmom koji je više nego opasan i koji je, u krajnjoj liniji, protivustavan”, naveo je Čiplić.

"Jasno otkud zahtevi za autonomijom"

S druge strane, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, koji je i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, već sada tvrdi da neće učestvovati na konstitutivnoj sednici kao i da će bojkovati eventualne nove izbore.

“Savršeno je jasno zašto su sve glasniji zahtevi za autonomijom Sandžaka. Jer, ukoliko postojeći ustavni i pravni sistem, a pre svega režimske manipulacije, zloupotrebe i pravno nasilje ne ostavljaju ni iole prostora da biste sačuvali svoju čast, svoje dostojanstvo i ostvarili minimum slobode i prava u tim okvirima, onda očito da se moraju tražiti autonomna rešenja”, izjavio je Zukorlić.

"Bošnjačka kulturna zajednica" je na junskim izborima osvojila 17, od 35 mandata, Bošnjačka lista, koju je podržala "Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina" - 13, a Bošnjački preporod, blizak Rasimu Ljajiću, pet mandata.

Međutim, njihovi mandati nisu potvrđeni, jer je ministarstvo promenilo pravilnik, po kome su prethodno formirana sva ostala veća manjina koje žive u Srbiji.

Popov: Situacija u Sandžaku vrlo složena

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam podseća da na prostoru Sandžaka već dugo postoji nestabilnost. Prvo zbog sukoba dve političke grupacije unutar bošnjačkog korpusa, čija su oba lidera uključena u vladajuću strukturu.

“Međutim, otvoren je i sukob između dva lidera islamske zajednice koji nikoga nije brinuo, jer se računalo da je to interna stvar, ne računajući na to da će pojačanom retorikom i ekstremnim zahtevima akteri pokušati da se nametnu kao autentični predstavnici svoje grupacije”, kaže on.

On misli da je pravi način da se stabilizuje situacija u Sandžaku bio izbor za Bošnjački nacionalni savet, ali da je ta šansa propuštena.

“Bila je prilika da nadležno ministarstvo, tokom kampanje za formiranje posebnog biračkog spiska, građanima objasni, posebno pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice, šta znači formiranje posebnog biračkog spiska i formiranje nacionalnog saveta, koje su njegove kompetencije i tako dalje”, kaže Popov.

Da je to urađeno, ne bi bila tolika apstinencija birača prilikom izbora, što samo govori o konfuziji koja je tada vladala. Posledica takvog nečinjenja pokušana je da se sanira naglom izmenom poslovnika i mi sada imamo tinjajući sukob između dve verske zajednice, ali i sukob između jednog političko-verskog bloka sa državom, koji smatra da je država pokušala da ga diskriminiše promenama poslovnika u poslednji čas, smatra on.

“Ovo je sada jedna dosta složena situacija i mislim da može da bude izvor nekih budućih nestabilnosti, o čemu govore i incidenti koji se dešavaju u zadnje vreme”. dodaje Popov.

“Zahtev za autonomiju Sandžaka dosta je opasan i to ima daleko veće reperkusije, jer nije reč samo o delu teritorije u Srbiji, već se to odnosi i na deo teritorije Crne Gore i Bosne, tako da je to nadgradnja krize o kojoj sada govorimo”, rekao je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: