Nemačka donosi poslednju ponudu

Srbija će tražiti od nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervela da se razgovori sa EU o Kosovu odlože do posle sednice Generalne skupštine UN, piše "Blic".

Izvor: Blic

Četvrtak, 19.08.2010.

22:15

Default images

Razlog za takav predlog Vesterveleu, koji u Beograd dolazi u četvrtak, leži u stavu da bi se nakon te sednice "moglo razgovarati hladnije glave", piše list.

Kako kaže izvor lista, Vestervele dolazi u ime zemalja Kvinte da zatraži da se iz srpske rezolucije izbrišu svi delovi teksta koji imaju veze sa statusom Kosova.

"To bi impliciralo to da je status Kosova rešena stvar", navodi izvor "Blica".

Ukoliko bi Srbija pristala na zahteve koje će čuti od Vestervelea, nemački šef diplomatije će ponuditi lakši put za kandidaturu Srbije u EU.

Međutim, u ponudi se ne precizira kada bi moglo da dođe do prihvatanja kandidature - kaže izvor “Blica”.

Izvor lista tvrdi da Beograd računa na pomoć Italijana koji pokušavaju da “spuste loptu“ kako bi se izbeglo dalje zaoštravanja odnosa između Srbije i EU.

S druge strane, diplomatski krugovi u Briselu i prestonicama vodećih članica EU ne kriju razočaranje i ljutnju što je Srbija nepragmatično i tvrdoglavo nastavila da insistira na svom tekstu rezolucije o Kosovu u UN.

Izvor “Blica“ u diplomatskim krugovima kaže da je poseta Vestervelea poslednji pokušaja da se omekša stav Srbije.

Kako kaže, u Briselu gube strpljenje i Srbiji otvoreno prete usporavanjem integracija u EU.

Beograd zvanično i dalje ćuti o tome da je ovo pitanje izazvalo nesporazume u vladajućoj koaliciji, pri čemu G17 plus i SPO traže “omekšavanje“ stavova iz rezolucije da bi sprečili usporavanje procesa integracije i plašeći se da bi taj put mogao potpuno da bude zatvoren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: