Obama musliman za mnoge Amerikance

Sve veći broj Amerikanaca je pogrešno uveren da je Barak Obama musliman, a raste i broj onih koji su zbunjeni kada je u pitanju religija njihovog predsednika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.08.2010.

18:34

Default images

U poslednjem istraživanju američkog mnjenja, skoro svaki peti anketirani (odnosno njih 18 odsto) izjavio je da misli da je Obama musliman.

To je značajan porast u odnosu na mart 2009. godine, kada je to izjavilo 11 odsto ispitanika. S druge strane, učešće onih koji Obamu - ispravno - smatraju hrišćaninom, svega je 34 procenta.

Najveći broj Amerikanaca, njih 43 odsto, odgovorio je da ne zna koje vere je njihov predsednik, što je rast u odnosu na početak prošle godine, kada je takav odgovor dalo 34 odsto anketiranih.

Istraživanje, koje je sproveo “Pju istraživački centar“, sprovedeno je pre kontroverze oko izgradnje džamije u Njujorku, u blizini mesta na kome su se do 11. septembra 2001. godine nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra.

Obama je izjavio da muslimani imaju pravo na ispoljavanje svoje vere, što znači i pravo na islamski centar na Menhetnu, u čijem bi se sklopu nalazila džamija.

On je, međutim, dodao da ne želi da ulazi u to koliko je mudra odluka da se islamska bogomolja podigne upravo na tom mestu.

U drugoj anketi, koja je sproovedena za magazin "Tajm" odmah posle tih Obaminih komentara, 24 odsto anketiranih izjavilo je da je on musliman, 47 da je hrišćanin, a 24 odsto da ne zna, ili nisu želeli da odgovore.

Istaživanje “Pju istrazivačkog centra“ pokazalo je da oko 30 odsto Obaminih najžešćih političkiih protivnika, republikanaca i konzervativaca, kažu da je on musliman, ali da je i među onima koji ga podržavaju manje od polovine onih koji ga smatraju hrišćaninom.

U “Pju istraživačkom centru“ te rezultate tumače kao posledicu napada Obaminih protivnika, kao i toga da on daleko manje prisustvuje verskim službama, posebno ako se uporedi sa svojim prethodnicima Džodržom Bušom i Bilom Klintonom.

Obama je hrišćanin. Njegov otac je musliman iz Kenije, a majka Amerikanka iz Kanzasa.

Od svoje šeste do 10. godine živeo je u Indoneziji, pretežno muslimanskoj zemlji, sa svojom majkom i očuhom Indonežaninom. Puno ime američkog predsednika, Barak Husein Obama, mnogima “zvuči muslimanski“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: