Severnokorejski MIG-21 pao u Kini

Avion severnokorejske vojske koji se ove sedmice srušio na severoistoku Kine, pao je zbog mehaničkog kvara, prenela je danas kineska agencija Sinhua.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

18:18

Default images

Neobičan incident u kome se srušio borbeni avion MIG-21, podstakao je spekulacije da je avionom upravljao pilot koji je pokušavao da pobegne iz Severne Koreje.

Pilot je poginuo kada se avion srušio u voćnjak s jabukama na oko 150 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

"Avion je izgubio kurs zbog mehaničkog kvara i zalutao je na kinesku teritoriju", navela je Sinhua citirajući neimenovani izvor iz kineske vlade.

Kina i Severna Koreja su "postigle konsenzus" o postupanju posle nesreće, javlja Sinhua ali bez detalja osim da je Pjongjang "izrazio žaljenje" zbog pada. Severnokorejski mediji nisu izvestili o padu aviona.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je citirajući neimenovanog obaveštajnog zvaničnika da je pilot možda pokušavao da pobegne u Rusiju.

Ta agencija je navela i da je radar južnokorejske vojske primetio kako avion poleće iz baze na severoistoku zemlje.

Agencija AP navodi da Kina nastoji da ne pravi poteškoće severnokorejskoj vladi i da možda ne želi da objavi da je reč o neuspelom begu iako je vojni avion druge zemlje zašao duboko u njenu teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: